НФСБ изключи общинския лидер в Търново заради кандидатурата на проф. Легкоступ

  • 31 август 2015, 12:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52897695 9050 1503

Двама от общинските председатели на Националния фронт за спасение на България във Велико Търново са изключени от партията. Снкцията на Политическия съвет по отношение на Кирил Станчев и Даниел Пенев е поради уронване престижа на председателя на партията Валери Симеонов, пише в-к „Борба”.


Миналата седмица избухна голям политически скандал около кандидатурата на бившия ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ (на снимката). Като гражданска квота той бе номиниран за кмет на Велико Търново от името на общинските организации на ВМРО и НФСБ. Лидерът на НФСБ и съпредседател на “Патриотичния фронт” Валери Симеонов обаче заяви ден по-късно, че неговата партия е категорично против тази кандидатура заради “русофилските” настроения на професора. Според Симеонов Решението на адвокат Станчев всъщност не е съгласувано с Политическия съвет. Именно този най-висш орган на коалицията е изключил от партия НФСБ общинския лидер адвокат Станчев.


Според самия Станчев обаче версията на историята с номинацията е различна. Бившият вече местен председател, който заемаше този пост точно една година, заявява, че още на 22 юни тази година е изпратил бланка на председателя на партията с информация кой ще бъде кандидатът им за кмет на Велико Търново. Нещо повече - на 13 август на областно събрание, на което е присъствал и самият Валери Симеонов, местният председател го е информирал пред трима свидетели за решението на търновската структура да подкрепи проф. Легкоступ.


Кирил Станчев заявява, че няма да отстъпи от тази номинация и ще продължи да работи за кандидатурата на Легкоступ, съвместно с ВМРО, които са коалиционен партньор на НФСБ в Парламента.


В Свиов ситуацията около партията също е любопитна, тъй като заедно с общинския председател Пенев от НФСБ си тръгват и всички членове на структурата, която наброява 200 души. Всички те ще подкрепят кандидатурата за пети мандат на настоящия кмет от Реформаторския блок Станислав Благов, заедно с ВМРО.


Впрочем в града край Дунав, по думите на вече бившия лидер на НФСБ, ще има нова и голяма патриотична партия.


Кандидат за кмет на Свищов пък от НФСБ остава сегашният зам.-председател на Общинския съвет Ивайло Атанасов, който е бивш член на „Атака”.