Никой не може да каже колко са заразените с COVID-19

  • 16 октомври 2020, 09:00
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%ba%d0%b0%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2

Стойчо Кацаров е председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването.

- Г-н Кацаров, вече има предложения да се носят маски в офисите. Такива мерки ще гарантират ли по-голяма защита от зараза с COVID-19?

- Няма сериозни доказателства, че носенето на маски е много сигурна защита срещу зараза с коронавирус. Хората на работните си места са едни и същи и сериозно пренасяне на зараза в офиса е по-малко вероятно. Смятам, че слагането на маски в офиса едва ли ще повлияе съществено на общата картина. От друга страна, цялата тази поредица от мерки, свързана с носенето на маските, стои някак нелогично. В момента децата в училище трябва да носят маски, а хората в офисите – не. В случая не виждам логика – ако едните са с маски, ще трябва и другите да сложат. Същото важи и за решението децата в клас да са без маски, а в междучасието да носят маски.

- Изискването учителите да носят трислойни маски, с които да преподават, а децата да са без маски как предпазва едните и другите?

- Според мен се извършват спекулации на тема двуслойни и трислойни маски. Маските, които предпазват в най-голяма степен от вируса са М-95, но у нас почти никой не носи такива. Мнозинството от хората имат или саморъчно направени, или пък си слагат обикновени, които са за еднократна употреба и трябва да сменят на няколко часа. И тук е въпроса доколко е ефективно носенето на такива еднократни маски, ако ходят с една и съща маска по цял месец.

- Чухме мнения от уважавани специалисти, че случаите на новозаразени с коронавирус са се увеличили, защото сме се уморили от мерките. Така ли е?

-Не, просто има естествен ход на разпространение на заразата. При такъв тип респираторни вируси инфекцията се предава и не може да бъде прекъсната, каквито и мерки да се приложат. Увеличението на броя на новозаразените, които ни се съобщават всеки ден, се дължи на увеличаване на броя на тестовете, които се правят. Истината е, че имаме много бели петна в информацията, която се събира и нямаме пълна яснота за епидемиологичната картина в страната. Затова и не се правят адекватни прогнози, а ни се предлага ту да сложим маска в офиса, ту маската да се сложи преди междучасието, но да се свали в класа, което показва, че нещо липсва в организацията по събиране на информация.

- Може ли да се предположи, че повече от половината от населението вече се е срещало с коронавируса?

- Може. Както и може да се предположи, че не се е срещало. Тези данни липсват. Ако имахме данни колко души са срещали с коронавируса, щяхме да сме много по-наясно с картината и мерките, които ни се предлагат, щяха да са обосновани. Ако повече от населението се е срещало с COVID-19, трябваше да очакваме затихване на тази инфекция. Ако обаче не е, още дълго време значителен брой хора ще дават положителни проби. За съжаление нашата администрация, която отговоря за това, не можа за шест месеца да направи такава преценка. А това са много важни данни.

- Призивите да се ваксинират хората срещу грип, защото така ще са по-защитени имат ли основания?

- Няма никаква връзка между грипа и коронавируса. Ваксината срещу грип няма да предпази от COVID-19. Най-вероятно надеждна ваксина ще има през есента на следващата година. Според мен не трябва да се въвеждат по-строги мерки, но в закрити помещения, в които въздухът не се обменя, е препоръчително да се носят маски от тези, които не са здрави. Трябва да свикнем да живеем с мисълта, че има такава инфекция.   

 

Започва националният конкурс "Кмет на годината" 2020. Гласувайте на kmetnagodinata.bg до 29 октомври!