Никола Белишки: НСОРБ трябва да защити общините от финансовите корекции

  • 25 октомври 2014, 19:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52bfced0f13ec

- Г-н Белишки как оценявате номинацията си в конкурса „Кмет на месеца” с тема „Инфраструктура”?

- Не мога да скрия, че съм поласкан от номинацията си в конкурса „Кмет на месеца”. Все пак това е и една огромна отговорност за мен и добра оценка за работата на екипа ми. От няколко години работим върху реализацията на мащабни инфраструктурни проекти.


- С какво финансиране са инфраструктурните проекти, които реализирахте в община Панагюрище?


- Инфраструктурните проекти с изцяло
европейско финансиране са изключително важни за общината и са по оперативна програма „Околна среда” чрез която реализирахме проекта за изграждане на депо за отпадъци. Работихме съвместно с община Стрелча. С новото регионално депо за отпадъци вече отговаряме на европейските стандарти. Друг важен проект, които в момента се реализира е подмяната на канализационната мрежа и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води.


- Кога ще стартира следващия такъв проект?


- В момента сме в пълна готовност да кандидатстваме по нови проекти. До година ще бъде подмененна канализацията в три села в община Панагюрище. Иаме готови проекти за подобряване на материалната база в образованието с ремонт на сградите на училища, читалища и детски градини. Искам да примомня, че по програма „Региони в растеж”,по които община Панагюрище имаше готови проекти, но не получиха одобрение без да има основателна причина. Това са пречки, които се отразяват негативно върху стандарта на живот в даден град.


- Имаше ли финансови корекции по проектите?


- Да. В последната година получихме такива писма. Във връзка с проектите по програма „Околна среда”, смятам, че корекциите са неоснователни, тъй като мотивите по никакъв начин не кореспондират с действителността . Изпратихме отговор, с който изразихме несъгласието си към санкционирането, но към момента няма отговор.


В момента наказават общините, че са спазвали действащото законодателство в периода на кандидатстване по проектите. Трябва да бъде вкаран ред в цялата система и да бъде ясно в какъв размер трябва да бъде дофинанасирането от страна на общините, защото в крайна сметка излиза, че кметовете не си вършат добре работата затова, че в административната процедура има пропуски, не е коректоно. Националното сдружение на общините (НСОР) трябва да вземе категорична позиция по тези проблеми. По времето на кабинета „Орешарски” то стоя с кръстени ръце над една година. Не е редно след като изтече цялата процедура по даден проект и започва същинската реализация да се налагат финансови корекции.