Николина Ангелкова очаква силен зимен сезон

  • 16 октомври 2015, 15:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52897695 5ca5 4754

Министърът на туризма Николина Ангелкова беше официален гост на седмото по ред Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” в Пампорово. Пред участниците в дискусионната част на форума тя подчерта, че миналия зимен сезон е бил изключително успешен и се надява това да се случи и тази зима.


Според данните, цитирани от министъра, в Смолянска област е отчетен 54 % ръст на туристите.


Ангелкова не скри, че от летния сезон, особено по Черноморието, се наблюдава спад, дължащ се основно на отлива на руски туристи. В същото време тя подчерта, че миналия зимен сезон 2014/2015 година е бил изключително успешен, с 8% ръст на туристите - милион и двеста хиляди туристи, и около 456 милиона приходи повече. Подобни са очакванията и за предстоящия сезон.


„Надявам се отново да имаме ръст на турските туристи повече от 30%. Очакваме наистина този сезон да бъде също толкова добър, колкото предишния, но за момента е много трудно да направя конкретни прогнози, обработваме данните, които имаме и от международни туроператори и от авиокомпаниите. Надявам при следващата ни визита тук в Пампорово, когато предстои да проверим привеждането в съответствие на пистите с наредбата за определяне на тяхната сложност и тяхната маркировка, да направим вече и конкретна прогноза за това какво очакваме по отношение на сезон зима, който предстои“, обобщи Ангелкова.


Според нея за това ще спомогне облекченият визов режим за туристите от южната ни съседка, като Турция е първата страна, където нашето външно министерство ще стартира пилотния си проект за издаване на онлайн визи, което допълнително ще ускори процедурата.


След презентацията й за националните приоритети в сферата на туризма, на дискусионна среща Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма има стратегия за развитието на младите кадри в бранша. В обсъждания законопроект за промени в Закона за туризма, с туристическото ведомство ще се съгласуват учебните планове и програми за обучение на кадри. От своя страна ресорното министерство ще търси съгласие с туристическия бранш, за да се свърже теорията с практиката.