Нимфи пазели водите за вечна младост в Акве Калиде

  • 07 август 2019, 19:42
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%90%d0%ba%d0%b2%d0%b5 %d0%9a%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5

Едно от местата край Бургас, което привлича посетители със своя магнетизъм и богата история, е древният град Акве Калиде.

В средновековните исторически извори той е споменат с имената Терма и Термопол. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, ромейските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, българския кан Тервел, и султан Сюлейман Великолепни. Днес на територията му са разположени известните Бургаски минерални бани.

През II век в района на минералните бани била построена пътна станция, наречена Акве Калиде. Славата на този район се поддържала и от легендата за трите Нимфи.

В древногръцката митология красивите и съблазнителни Нимфи били покровителки на изворите и природата. Потомки на Океан и Тетида, броят им надвишавал повече от 3000. Някой от тях пазели солените води и ги наричали Океаниди, други бдели над сладките извори – казвали се Наяди. Смятало се, че потоците, които Нимфите пазели, имали лечебни свойства и дарявали вечна младост и безсмъртие.

Легендата разказва, че три от Нимфите пазели изворите именно край древния град Акве калиде, което в превод значи „горещи води”. Но красивите девойки не успели да опазят изворите, тъй като съгрешили и разгневили боговете. За наказание те ги вкаменили.

Още през I хил. пр. Хр. Светилището на трите Нимфи до горещия минерален извор било свещено място за траките. Векове наред хора от различни страни идвали тук, привлечени от необикновената му сила.

Лечебните извори на Акве калиде играели важна роля и при създаването на Българската държава. Според историците през 680 г. византийският император Константин IV организира мащабен поход срещу укрепените в Онгъла българи на кан Аспарух. Преди решителното сражение императорът предоставил командването на своите пълководци, а самият той се оттеглил, под предлог, че ще се лекува в минералните извори. Според някои историци именно това оттегляне на владетеля позволило на кан Аспарух да победи ромеите и да се заселени трайно на юг от р. Дунав.

След създаването на Българската държава градът на топлите изводи вече носи името Терма или Термополис.

Част от историята на Акве Калиде е банята на Сюлейман І Великолепни. Тя е изградена през ХVІ в. върху централния корпус на античната и средновековна баня на Акве Калиде. В центъра и е изграден мраморен басейн, в който се е събирала горещата минерална вода, ползвана за лечебни процедури.

Покрай стените има множество ванички - курни. Според турския пътешественик Евлия Челеби, султан Сюлейман се излекувал от подагра именно от лечебната вода на Акве калиде. В знак на благодарност той построил нова баня и с ферман учредил ежегоден пазар на това място, което довело до голям икономически напредък на района.

Днес банята е изцяло обновена. Възстановена е мраморната облицовка на стените и басейна, стенописана е в характерния пищен османски стил от ХV-ХVІ в. Впечатляващата постройка е изцяло реставрирана, като при мащабната реконструкцията е следвана стриктно автентичната й визия. Тя е облицована в мрамор и характерна за Ориента керамика. Източният шик на банята се допълва от естествено и художествено осветление.

В момента тя е превърната в действащ музей, в който посетителите могат да станат свидетели на ефектна 3D прожекция, която ще разказва историята на Акве калиде от древността до XVІ век.