Нина Ричи - сирачето, покорило Париж при царицата Шанел

  • 14 януари 2020, 07:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9d%d0%b8%d0%bd%d0%b0 %d0%a0%d0%b8%d1%87%d0%b8

Тя е родена като Мария Аделаида Ниелли на 14 януари в Торино през 1883 г. От средата на миналия век обаче светът я познава като Нина Ричи.  

"Бъдете елегантни, независимо къде се намирате. По-добре да изглеждате достойно, отколкото разкошно".

“Да направим жените красиви,  да извадим чара на всяка една личност. Но също така,  да направим  живота по-красив … това винаги е била моята амбиция, а това е и основната философия на Nina Ricci.”

Думите са на жената, която сама успя да извоюва мястото си в модната индустрия с парфюми, бижутерия, козметика, оригинални костюми, съвременни аксесоари.

Пътят до върха на империята обаче никак не е лесен на малката Мари.Баща ѝ бил моделиер на обувки и шиел за богати клиенти по поръчка. Семейството й се мести във Флоренция, когато тя е 7-годишна. После и в Монте Карло. Внезапно обаче баща й починал. Наложило се жена му и децата сами да се изхранват.

14-годишна заминава за Париж и започва да учи в шивашка работилница. Талантът й бил забелязани и на 18 години тя става водещ моделиер в ателието, а на 22 вече е главен дизайнер. На 25 години започва работа в Raffin – една от най-престижните модни къщи на Париж в началото на миналия век, където твори през следващите 20 години. Създава си клиентела и забогатява. 

Мари се омъжва за Луиджи Ричи - привлекателен млад мъж със завидно положение в обществото – син на богатия флорентински бижутер Ричи. Срещат се на път в дилижанса за Париж. След сватбата окончателно променя и името си на Нина, както я наричат от дете. Няколко години Нина Ричи води живот на светска дама с любим мъж и син, много свободно време, без материални проблеми. Но първо се развежда, а след това и загубва бившия си съпруг през 1931 г. Двамата имат син - Робърт, който после ще помага на майка си да развива империята си.

Останала сама с детето си, тя се впуска в работа. После казва: "Работих като прокълната – ден и нощ“. В началото на 30-те години на миналия век тя открива своя модна къща. Наема помещение в  Париж на Rue de Capucines 20. По това време с едно единствено ателие – нейното – Maison de Haute Couture Nina Ricci. Именно там е представена първата си колекция от сватбени рокли, която има огромен успех. Тогава в Париж царува Коко Шанел.

Но собственият стил на Нина Ричи й печели фенове. Двайсетина години по-късно компанията ѝ заема вече 11 етажа в 3 сгради и има 450 служители, изпълнители и дизайнери. Самата тя е еталон за своите клиенти – необикновено елегантна, поддържана, красива и с превъзходни маниери. В работата си Нина Ричи взема под внимание особеностите на женската фигура, знае кое да подчертае и как да прикрие недостатъците.

Синът й Роберт дава идеята за ревю в Лувъра, което прави фурор. После той пуска на пазара парфюм с романтичното название L’ air du temps. Преводът е “Духът на времето”, “Вятърът на времето”, “Ароматът на времето”. Европа е след края на Втората световна война. И Роберт Ричи признава, че е искал да създаде аромат, който му се е искало да почувства по раменете на любимата жена.

Модна къща Ричи придобива международна слава. Тя създава цяла индустрия, работеща за жените – Haute couture, мода за всеки ден, кожена галантерия, парфюмерия, бижутерия.

Необикновената й основателка напуска нашия свят през 1970 г. на 87 г.