Нищят нови бизнес модели в Благоевград

  • 06 април 2019, 10:31
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium aubg v blg

Предприемаческият дух завладява участници и организатори в конференцията StartUp на Американския университет в България (АУБ). За първи път тя се провежда под надслов „Устойчивост“, а очакванията са и тази година залата на театър „Д-р Карл Джераси“, където днес,  6 април, ще се проведе събитието, да бъде пълна. Участниците – студенти, ученици и гост-лектори, са от България и целия свят. Конференцията се организира от екипа на StartUp@Blagoevgrad – един от студентските клубовете на АУБ, с цел стимулиране на предприемачеството, независимо от интересите на младежите.

Темите, които ще бъдат обхванати, са: как да поддържаш предприемаческия дух в компания, която тепърва се развива, какви са успешните стратегии при създаване на устойчива връзка между традиции и иновации чрез биотехнологии, може ли да направим своя бизнес по-устойчив в дългосрочен план и какви са особеностите, когато се стремим към устойчивост в творческата индустрия. Гост-лекторите ще говорят за предприемачеството и уменията, които са нужни в бързопроменящия се бизнес свят. Всички те са успешни специалисти с богат опит и утвърдена репутация в своите страни – България, САЩ и от региона на Близкия изток.

Участниците обаче няма да бъдат пасивни слушатели. За тях са подготвени разнообразни работилници, които да помогнат на бъдещите предприемачи да създават, развиват и осъществяват идеите и целите си. На базата на предишни издания на конференцията, организаторите на успешното събитие очакват над 200 млади предприемачи да се включат и тази година в StartUp Conference. Това не е единственото мащабно събитие на екипа в студентския клуб StartUp@Blagoevgrad. Те ежегодно организират глобалната инициатива StartUp Weekend – 54-часов бизнес маратон, който се провежда през есента.

По повод предстоящото събитие президентът на АУБ д-р Стивън Съливан, който е и преподавател по икономика, обърна специално внимание на нуждата от предприемаческа инициативност от младите хора. „Нито една истински просперираща страна не е станала такава без онези хора – дейни, инициативни и постоянни в стремежите си, които са осъществили идеите и мечтите си. Благодарение на тях всички останали живеят в по-добър свят. Но този предприемачески дух трябва да се търси и стимулира сред младите и е прекрасно, че StartUp Conference се организира от младежи за младежи и привлича голям интерес сред участниците. Ние в АУБ може само да ги насърчаваме“, казва той.