Нито едно джипи не затвори кабинета си по време на карантината

  • 04 юни 2020, 14:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%95%d0%bc%d0%b8%d0%bb %d0%9c%d1%83%d1%88%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2

Д-р Емил Мушанов е общопрактикуващ лекар в амбулатория „Медикус” – Видин, от 10 години. Завършил е медицинския университет в Букурещ и има специалност по обща медицина. Тази специалност преподава и в медицинския факултет на Софийския университет. Член е на управителния съвет на сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.

- Д-р Мушанов, известно е, че по време на извънредното положение заради коронавируса пациентите ви намаляха. При отслабване на мерките нормализира ли се потокът от хората, които сега ви търсят?

- Посещенията и по време на карантината не спряха, но бяха ограничени. Това се дължи на страха от заразяване, от паниката, която обхвана хората. Контактът лекар-пациент се осъществяваше по телефона – нещо ново и за едните, и за другите. От средата на миналия месец пациентите ни се връщат към нормалния начин на общуване. Сега преглеждам от сутрин до вечер.

- Само страхът ли ги задържаше по домовете?

- Не само това. Спряха детските консултации, женските, разпуснаха училищата, детските градини. Всички профилактични и планови дейности  бяха спрени – и за деца, и за възрастни. Цялото внимание на националния щаб и на лекарите се насочи към коронавируса и предпазвнето от тази зараза. Всичко това доведе до отлагане на посещенията при общопрактикуващите лекари.

- Това гибелно ли бе за някои пациенти с други болести?

- Не. Ако хората имат хронично заболяване, но се чувстват добре, отлагането на посещението с месец няма значение. Ако състоянието на пацента спешно се влоши, той си търси помощ, не чака. Не сме имали пропуснати тежки случаи. И по време на карантина не може да се пропусне налагаща се спешна операция, инсулт, инфаркт. Имах такива случаи и изпращах пациенти за спешно лечение. У нас достъпът до медицински услуги е много добър. И по време на карантината хронично болните си идваха за рецепти за лекарствата. Никой не спря да взема предписаните му медикаменти.

- Имахте ли случаи на заразени с коронавируса?

- Да, няколко минаха през мен.  Но всички оздравяха, слава Богу.

- Карантината промени ли начина ви на работа?

- Да, аз работя и сега, а може би и дълго време ще е така, с предпазни средства. С маски идват и пациентите ми. В чакалнята влизат по един-двама, които също спазват строги изисквания.

- Имаше ли ваши колеги, които затвориха кабинетите си?

- Във Видин – не, а доколкото зная като член на УС на сдружението ни – и в страната. Ние останахме на своя пост. Като лекар аз знаях, че ще бъда изправен пред различни предизвикателства. Едно от тях бе този коронавирус.

- На какво ви научи карантината, извънредните мерки?

- Станахме по-дисциплинирани и ние, и пациентите. Научихме се да бъдем по-гъвкави, да създаваме по-стройна организация. Сега аз преглеждам с предварително записване, което улеснява не само мен, но и пациентите. Липсва струпване на хора, работим по-ефективно.

- Лично вие изплашихте ли се от ситуацията?

- Не, аз съм израсъл в лекарско семейство и още от малък знаех, че ще стана лекар, за да помагам на хората. Знаех, че лекарите се сблъскват с различни проблеми.  Бях готов за мисията си и я изпълнявам.

- Как пандемията промени пациентите ви?

- Започнаха да ценят живота си повече, да обръщат внимание на здравето си. Ако преди някои бяха по-немарливи към профилактиката, надявам се коронавирусът да ги промени и да идват редовно за профилактични прегледи. Ситуацията ги направи по-дисциплинирани. Това ще бъде и голямата полза от разпространението на коронавируса във Видин наред със загубите.