Носии на два века подредиха в Разлог

  • 12 май 2017, 07:25
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3 %d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0 %d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b8

"Премених се, натъкмих се, огледах се, аресах се!" е етнографска изложба на Регионалния исторически музей "Академик Йордан Иванов" от Кюстендил. Тя гостува в Разлог по повод 60 години от създаването на  Историческия музей в града. В лекционната зала могат да се видят оригинални мъжки, женски и детски носии от ХIХ и ХХ век, характерни за Кюстендилския край. Посетителите на изложбата, която ще гостува до месец септември, имат невероятния шанс да се докоснат до многообразието от багри в облеклата, богатия духовен свят на българина от Кюстендилско, да почувстват любовта и таланта на българката, усета й да вплита красотата в орнаментика и декорация.

Забележителната изложба бе открита от директора на Исторически музей-Разлог, Христина Манова, а интересни факти от бита и облеклото, показани на изложението, разкри Веска Спасова-асистент-етнолог в РИМ-Кюстендил, която е автор и декоратор на изложбата. Дворът на музея бе препълнен от десетки жители на Разлог и ученици от училищата в града, а поздрав към всички отправи Детска група „Мечо пух“ към Детска градина „Д-р Елиза Астинова“.

Скоро Исторически музей-Попово ще експонира в Разлог изложбата „И ние бяхме деца“, на която ще бъдат показани различни играчки отпреди сто години.