Нов асфалт за 40-годишен път

  • 02 юли 2018, 15:23
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d1%8a%d1%82 %d1%81%d0%b7

Напълно подмладен и обновен ще е пътят Чирпан - Симеоновград. Днес започна ремонтът му. 

"Така изглежда пътят Чирпан - Симеоновград! Не е ремонтиран от 40 години! През 2008 малко е бил позакърпен! И добрата новина е, че днес започнахме ремонта на над 50 километровото трасе със средства от ОПРР. Отсечката е разделена на 3 лота, като срокът за изпълнение е 15 месеца. Очаквайте много по-бързо да го приключим...", обясни регионалният министър Николай Нанков и пусна снимки на настилката във фейсбук профила си.

На церемонията присъстваха областните управители на Стара Загора Гергана Микова и на Хасково Станислав Дечев, кметът на Димитровград Иво Димов, депутати.  

Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще се ремонтират над 50 км от третокласния път, който е алтернативен маршрут на автомагистрала „Марица“ и на пътя Поповица – Хасково. Инвестицията в ремонтните дейности е за близо 36 млн.лв.

Стартът на строителните работи беше даден с тържествен водосвет. Кметът на Димитровград Иво Димов изказа благодарности към министър Нанков и към ръководството на АПИ за съдействието чаканият от близо 20 години ремонт най-после да бъде реализиран.

50-километровата отсечка е разделена на три лота. Срокът за изпълнение на строителните работи е 15 месеца. Предвидените дейности включват полагане на нова асфалтова настилка и възстановяване на отводняването на пътя. Ще бъдат монтирани нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. Близо 2 км от третокласния път преминава през самия Димитровград и е част от околовръстния път на града. През миналия програмен период по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. бяха основно ремонтирани около 3 км от околовръстното и сега работата продължава.

Министърът отчете, че през тази година ще бъдат рехабилитирани 1000 км републикански пътища. Догодина, с приходите от тол системата, заедно с европейските средства, се очаква да бъдат ремонтирани 2000 км.