Нов български зеленчук бори туберколозата

  • 25 февруари 2016, 10:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 2e0aed68 d7bf 52ef

Нов сорт алабаш, наречен "Ники", помага при простудни заболявания и туберколоза, отглежда се лесно и е високодобивен и устойчив срещу разпукване. Зеленчукът съдържа количества витамин С, съпоставими с тези в лимоните. 


Сортът е култивиран след няколкогодишна съвместна работа на учени от Института по растителни и генетични ресурси в Садово и пловдивския институт по зеленчукови култури "Марица", информира БНТ. Масата му е от 800 грама до килограм, а плодът е с нежна и сочна консистенция, така че, освен диетичен и лековит, е и приятен за консумация.


"Стъблоплодът е устойчив на напукване при неблагоприятни метеорологични условия, високодобивен, дава от 4 до 5 тона от декар. Изключително предимство на сорта е още , че е е подходящ за биологично производство, тоест без да се товари с химикали, дава здрава и качествена продукция", разказва доц. Петър Чавдаров от Института по генетични ресурси в Садово.


"35 грама семена са нужни за един декар. Подходящото време за посаждане е в средата на юни, до края на юли да бъде изнесен на постоянно място на полето. Октомври месец растенията са готови", 


Любители фермери също могат да го отглеждат. Растенията могат да са от 2500 до 4500 в декар.


Диаметърът на плода достига до 15 сантиметра, което е два пъти повече от сортовете, които се внасят от чужбина. Изборът на български сортове култури има своите неоспорими основания, категорични са учените. Консумирането на салата от алабаш с типично български напитки в умерени дози също се препоръчва за борба с простудите, толкова характерни за неустойчивото време в настоящия период от годината.