Нов и стар кмет на Сопот се съдят заради фалита на общината

  • 07 декември 2015, 10:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 bbb4 92c7

Вчера стана ясно, че община Сопот е във фалит. Новият кмет Деян Дойнов алармира за това и обвини своя предшественик Веселин Личев, че не му е дал информация за финансовото състояние на Сопот. Личев пък твърди, че ще съди Дойнов и излага аргументи в полза на това свое решение. Kmeta.bg разговаря и с двамата по темата, за да разбере къде се крие истината по казуса. 


Настоящият градоначалник Деян Дойнов изчислява, че дълговете на общината възлизат на обща стойност 9-10 млн. лева, което е непосилно за местната хазна. Ето защо той се е обърнал за помощ към държавата.


"Сметките на общината са запорирани. Задълженията ни по първото изпълнително дело – за пречиствателната станция, са 4,1 млн.лв", обясни Дойнов. "Същевременно тече проект за подмяна на канализационната и водопреносна мрежа на Сопот, където финансовата корекция е близо 1,7 млн.лв. Близо 1 млн. е съфинансирането от общината по този проект – станаха 3 млн. задължения. Това прави общо около 7 млн. лв. задължения", добави той.


"Имаме 230 хил. лв. дълг към депото за отпадъци в община Карлово, както и 209 хил. лв към фирмата-изпълнител, която извършва сметопочисването и извозването на боклука.  Освен това има друг проект за енергийна ефективност, по който не сме се разплатили, за това са нужни близо 500 хил.лв.  Грубо казано, това са между 9 и 10 млн.лв. задължения", описа финансовото състояние на общината Дойнов. 


Той съобщи, че ще търси помощ от държавата под формата на заем от между 5 и 6 млн. лв. "По-миналата седмица се срещнах с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, подал съм заявление за среща с финансовия министър Владислав Горанов и чакам отговор. Пуснал съм и писма до всички институции – до премиера Бойко Борисов, до президента Росен Плевнелиев, до вицепремиера Томислав Дончев и други. Моята молба е да има разговор, защото трябва да обясня какви са проблемите на общината", каза още кметът на Сопот.


Дойнов предупреди, че  ако до Нова година общината не успее да разплати сумите, които дължи по европроекти, ще трябва да плаща обезщетение от 50 млн.лв., защото при забавяне на плащанията се покрива цялата сума на проектите. Дойнов каза, че не е получил съдействие от предшественика си - Веселин Личев , макар че му е пратил нотариални покани. "Има отказ за подписването им от страна на г-н Личев и на финансиста на общината. Той не благоволи дори да ми предаде официално управлението на общината. В деня, в който отидох да встъпя в длъжност, управлението ми бе предадено от временно и.д. кмет", възмути се Дойнов.


”Насрочил съм инвентаризация, за да видим какво от материалното имущество на общината е налично и какво липсва. Вчера се обсъди отчетът на бюджета за 2014г. – това е бюджет на г-н Личев, а той дори не дойде до общината, за да участва в дискусията. Трябваше да даде информация как е изразходвал средствата по него, но е неоткриваем. По негово време участващи в управлението на общината са правили ремонти на личните си автомобили за сметка на Сопот. Служебните коли пък са карани без пътни листове", допълни Дойнов. 


Той разясни също, че има идея за организирането на общински пазар, който да донесе средства на общината чрез такса за участие. "Не искам да вдигам общинските данъци и такси. Социалното положение на гражданите на Сопот не е добро и не искам да го утежнявам допълнително. Ще работим, за да повишим събираемостта на данъците, моля всички граждани да си ги плащат, за да можем да вдигнем общината на крака", допълни кметът на Сопот. "Ако хората не могат да платят всичко наведнъж, обмисляме варианти за разсрочено плащане", завърши той. 


"От няколко дни почти всички служители на общината искат да напуснат работа. Екипът на новия кмет просто не може да направи план-сметка за чистотата, не може да приключи европейските проекти. Не могат да направят никакви справки, поради което община Сопот е в пълен колапс", заяви пък бившият градоначалник на старопланинския град Веселин Личев.


Личев допълни, че твърденията за 9-милионен дълг не са верни. "Питайте, когото искате, вижте документите. Такава цифра няма да откриете", емоционално обяви Личев.  Пред Kmeta.bg той поясни, че само за година и половина, благодарение на доброто управление на града, е успял да намали дълговете от 5 млн. лв. до 2,2 млн.


Oбщината пък имала два служебни автомобила, подарени от частни лица безвъзмездно. "Дори не им се плаща амортизация. Тези коли струват по около 3-4 хил.лв. всяка, хората, които ни ги дариха, вече си ги взеха обратно. Има още техника, която може би наши дарители ще си приберат - компютри и други машини", каза той.  


"Освен това имаме самофинансиране по Водния цикъл - 60 км водопровод за 10 месеца, изцяло готови, заедно с тези задължения от малко над 2 милиона, общо задълженията ни са 3,5 млн.лв. "Точно това са ни реалните задължения по справки, които имам към настоящата дата", подчерта Личев. "ДДС в размер на 1,2 млн. постъпи в общината, което новият кмет разплати. Разплати 900 хил. лева ДДС на НАП и твърди, че не знае къде са отишли", попита Личев. 


"В сметките общината има около 500 хил.лв., които новият кмет не разплаща", смята Личев. Според него, общината има да взема над 3 млн.лв. данъци от ВМЗ. Те ще бъдат събрани трудно, но малко по малко могат да донесат още приходи", добави той.


Според неговите данни, по европроекти са усвоени над 65 млн.лв. за изминалите 12 години. Той допълни, че служители от министерства се оплакали, че не могат да работят с новите хора в общината. "Хората от министерствата ми се оплакват, че не могат нищо да свършат с новия екип. И понеже сегашният кмет е притиснат отвсякъде, той вече мисли за оставка. Това ни бе съобщено не от някой друг, а от негови близки. И дори вече мога да ви кажа и кога смята да го направи - на 14 декември". 


Личев разказа, че общинари и граждани на Сопот идвали при него, да се оплакват от методите на работа на новия екип и да заявят, че искат оставката му. Старият кмет обаче не мисли да се връща във властта.
"Не искам да бъда отново кмет, това е изключено. Смятам обаче, че новият кмет трябва да напусне поста си, при мен са идвали около 20 души с подобни искания. Нека подаде оставка пред общинския съвет, а вероятно старият екип ще се върне на работа, след 3 месеца ще има избори", убеден е Личев.


По думите му единственото прегрешение, което лично той има като кмет, е свързано с ползването на отпуските. "Хората в общината са взимали по 7-8 дни отпуск в годината, имат 60 дни да вземат. Няма как да бъде иначе, след като един човек отговаря сам за цял ресор, администрацията ни беше едва от 35 души. Аз имам около 130 дни отпуска, което се равнява на близо 8000 лв. Но не е толкова важно, дали ще ги взема или не. Искам обаче да се знае, че за 12 години не съм взел и един ден болнични", подчерта бившият градоначалник и се закани, че ще съди Дойнов за клевета и за уронване на престижа му.