Нов живот за пострадало след земетресение читалище

  • 01 май 2019, 20:33
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium %d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%89%d0%b5

Читалището в село Кралев дол „Паисий Хилендарски“ отбеляза 92 години от основаването си с успешно приключилия ремонт на сградата. Средствата за обновяването му бяха отпуснати  от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет със съдействието на кмета на Перник Вяра Церовска. 

„Щастлива съм, че на този значим празник, където са запазени българската традиция, песни и танци, както и празника Сурва, успешно приключи ремонтът на читалището. Всички ние се гордеем с присъствието на това духовно средище, защото то е запазило българщината. Благодарение на него продължаваме мисията на нашите предци - съхраняваме традициите и не забравяме корените на своята история. Продължавайте и занапред да творите и да ни радвате с успехите си“, каза кметът Вяра Церовска и приветства ръководството на читалището. Тя посочи, че това е поредната читалищна сграда, която придоби нов облик в община Перник. 

„Сградата е с нова покривната конструкция и сменена дограма. Обновени са помещенията в културната институция, както и санитарния възел“, коментира кметът на населеното място Пламен Георгиев и пожела на всички самодейци да са здрави и усмихнати и да съхраняват направеното за идните поколения.

Читалището в селото беше едно от пострадалите при земетресението през 2012 година.

По повод празника му беше открита изложба на българска шевица, красивите експонати са дело на Еглика Стефанова. 

На празника в село Кралев дол бяха още народният председател д-р Александър Александров, областният управител Ирена Соколова, зам.-кметовете Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова, кметът на кв. "Изток" Емил Костадинов и много местни жители.