Нов красив графит грейна в сърцето на София

  • 23 октомври 2020, 14:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 8.8

София има нов красив графит в сърцето на града. Стенописът Serdika Tulip е с размери 200  квадратни метра и се намира в близост до метростанция "Сердика" на централния булевард "Княгиня Мария-Луиза" 19, а негови автори са световноизвестните артисти Arsek & Erase, българските стрийт художници - Жельо Димитров и Георги Димитров. 

Проектът Serdika Tulip е иницииран от Посолството на Кралство Нидерландия в България в сътрудничество със Sofia Graffiti Tour - туристическата обиколка, която представя цветната страна на столицата. Инициативата цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения между България и Нидерландия, като включва различни елементи, характерни за двете страни.

Arsek & Erase са графити дуо от началото на 2000г. Рисуват предимно в областа на илюстрацията и сюрреализма. Техен отличителен белег са свежите цветове, забавните и разнородни типажи, вдъхновени от природата и заобикалящия ги свят. През годините участват активно в развитието на родната графити сцена като помагат за организирането на Meeting of Styles, Sprite Graffiti Fest и още редица фестивали за улично изкуство.

В последните няколко години пренасят творчеството си и отвъд границите на родината и стават неизменна част от повечето големи фестивали случващи се в страната и Европа. Tворбите им могат да бъдат видени както в България, така и в САЩ, Китай, Тайван, Ел Салвадор, Русия и в почти всички европейски столици. 

В основата на композицията до красивото момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика". Този сорт е селектиран и подарен на страната, в чест на приятелството и партньорството между България и Нидерландия. Именно по идея на холандското посолство в България е наречено „Сердика"- на името на античния град, върху който днес е разположена София. А за да бъде името на лалето уникално, разполага и със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия.

Стената ще бъде включена в обиколките на Sofia Graffiti Tour, които се провеждат всяка събота и неделя от 15:00 часа, с начало паметника на София.

Снимки: Sofia Graffiti Tour