Нов туристически маршрут възражда Бачковския манастир

  • 13 май 2014, 13:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5321d0acd49c0

Нов туристически маршрут ще възражда Бачковската Света обител. Инициативата е на новия игумен - архимандрит Симон, съвместно с археолога проф. Николай Овчаров. Отец Симон изтъкна, че манастирът е крепител на духовни ценности от XII век. С него са свързани имената на Йоан Петрици, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Патриарх Евтимий.


С различни форми на туризъм, най-вече поклоннически, ще бъдат представяни възможностите на Бачковския манастир и района на Кърджали. Пътят, който ги свързва не е голям - около 80 км, а през гората разстоянието е много по-малко, заяви Овчаров.


Районът дава големи възможности, като в представянето му могат да се вплетат интересни неща, добави проф. Овчаров. Печат от XI век, открит преди три години на разкопките при Перперикон, говори за връзка между Бачковския манастира и района на Кърджали.


През последните години, пак при разкопките на Перперикон, са открити и останки от друг манастир от XI век, който е бил важен, епископски манастир, каза проф. Овчаров.


Манастирът носи името "Свети Йоан предтеча". От разкопките става ясно още, че типикът на този манастир - неговият устав, изцяло отговаря на типика на Бачковския манастир. Mежду двата манастира е съществувала особена връзка, посочи археологът.


Всички открити досега факти, обаче доказват, че през Средновековието този район е бил един от най-християнските у нас. За 10-15 години археолозите са открили там повече от 15 християнски църкви и някои епископски катедрали, съобщава "Фокус".


На Перперикон е открита една от най-ранните църкви у нас, датираща от началото на 5 век, каза още проф. Овчаров. При новите обстоятелства в Бачковския манастир и неговата отвореност и многото ремонти, които тепърва предстоят, вече няма да се разчита само на хората, които идват на Голяма Богородица.


Ще бъде осигурен един траен туристически поток, който да включи Бачковския манастир и християнските обители в Източните Родопи, каза археологът.


Всичко това ще се превърне в една нова дестинация - Пловдив, Асеновград, Кърджали, за да има траен туристически поток между тези места. Дестинацията може да включи и Златоград, където църквите са по-нови, но са най-старите възрожденски църкви у нас.


Четири такива църкви има в Родопите. Маршрутът ще обхване местата, където са се водили едни от най-големите битки за независима българска църква, средновековната история на християнството и най-новата история от XIX век, когато България оцелява през Българския Великден, за да се покаже какво представлява народът ни, допълни археологът.