Нов туристически съюз обединява бизнесът по нашето Черноморие

  • 14 юли 2016, 16:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 d821 9d95

Досегашният Съюз на собствениците в Слънчев бряг ще се преименува и вече ще носи името Български Черноморски туристически съюз. Целта е да се разшири обхватът му и да обедини Северното и Южното Черноморие, както и да се привлекат нови членове, собственици на туристически обекти. Решението беше взето днес, по време на редовното годишно отчетно общо събрание на организацията, предаде кореспондент на Kmeta.bg.


„Амбицията е да станем едно ново сдружение от най-южната до най-северната точка на Черноморието”, обясни председателят на Съюза Елена Иванова.


Тя уточни, че като браншово сдружение, обединяващо почти целия туристически бизнес на територията на курорта Слънчев бряг, през годините са отправяни много сигнали към институциите за редица нарушения и проблеми, като са предлагани и различни варианти за решаването им.


„Не можем да не отбележим, че държавата реагира доста бавно на тези сигнали, в резултат на което тук се натрупват негативи, които вече дават и своето недобро отражение на развитието на отрасъла”, допълни каза Елена Иванова.


На срещата хотелиерите отново изтъкнаха основните проблеми в туризма – липсата на инфраструктурни проекти, които да улеснят придвижването на туристите и да направят престоя им по-приятен. Отчетен беше и недостигът на кадри, който с всяка изминала година се задълбочава. Като алтернатива хотелиерите предлагат наемането на чуждестранни студенти, които да карат задължителния си стаж у нас.


Припомняме, че в предишни години университети от Полша, Русия и Беларус изпращаха свои студенти, за да карат летните си стажове по българското Черноморие. Тази година обаче държавата ни не подписала подобна договореност с чуждите учебни заведения.