Нов завод между Димитровград и Хасково ще открие 4000 работни места

  • 30 декември 2015, 18:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8e3e 211a 23d0

Строителството на завод за авточасти, в който ще работят до 4000 човека, ще започне през април 2016-а, обяви на пресконференция в Хасково депутатът и областен лидер на ГЕРБ Делян Добрев.


Предприятието ще се намира между Хасково и Димитровград. Многомилионната инвестиция ще е в землището на община Димитровград. Вече е направена среща между кметовете на двата града и ЕВН за двойно подсигуряване със електрическо захранване на бъдещия завод. Това потвърди кметът на Хасково Добри Беливанов, който също беше на брифинга.


Двамата отказаха да кажат коя е фирмата, защото понякога прибързаните хвалби отблъскват големите инвеститори.
Според източници на Кmeta.bg става въпрос за световноизвестен японски концерн, който е с огромен пазарен дял в производството на кабелни инсталации за автомобили. Японците вече имат два завода в Южна България и вече са разкрили хиляди работни места у нас.


„В напреднала фаза е и прехвърлянето на бившето летище Узунджово и казармите над ДНА на община Хасково. То се очаква да стане факт в началото на 2016 г. Плановете за летището е то да се обособи като голяма индустриална зона, като вече има интерес за това от немска и българска фирма”, каза Делян Добрев.
Потенциалът на летището може да ще бъде използван като едната писта се преструктурира в карго терминал. Това според Делян Добрев ще е трудно и ще изисква големи инвестиции.


„Но е много перспективно и не е невъзможно, защото се очаква в световен мащаб авиотранспортът да става все по-евтин”, каза областният лидер на ГЕРБ.
Очакванията са в Хасково да влязат над 75 млн. лв. от Програмата за саниране на панелните блокове с държавни средства, която се очаква да приключи до следващата зима.


Освен това на Хасково правителството е отпуснало 2 млн. лева за подсигураване на спечелени проекти, по които има констатирани нередности.


„По време на предизборната ни кампания Делян Добрев обеща да осигури 200 млн. лева инвестиции в Хасково за 4 години. Ето че 77 млн. лева вече са осигурени само за няколко месеца. Остават ни още 123 млн. лева за следващите три години и половина”, каза Добри Беливанов.


През новата година Хасково ще излезе на свободния пазар за ток основно за уличното осветление. Освен това, то ще бъде подменено с енергоспестяващи крушки и ще бъде по нова система от така нареченото умно осветление, обеща кметът на Хасково. Очакванията са така сметките за ток да се свалят с до 50%. Отделно ще бъде прекратен досегашният договор за уличното осветление, който е за около 375 000 лв., както и този за доставката на 800 тона нафта за детските градини в общината.


„Всички неизгодни договори, сключени с община Хасково ще бъдат прекратени. Имало е фрапиращи случаи, когато газовата инсталация е стигала до някои от детските градини, но те са били отоплявани с нафта, само защото близки до предишното управление на общината фирми са имали изгодни договори за доставки на нафта”, допълни Добрев.