Нова находка край "Глухите камъни" разбулва тайните на комплекса

  • 29 юли 2013, 12:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a572caf0ad1

До края на седмица интересния за археолозите и туристите комплекс "Глухите камъни" край Любимец ще стане още по-понятен. Тогава се очаква ръководителят на разкопките доц. Георги Нехризов да коментира последния артефакт, изровен от екипа му.


Става въпрос за миниатюрен фрагмент от долния ляв ъгъл на изработена от качествен бял мрамор плочка. Находката е с размери 12х14х4.5 см., но въпреки това е изключително интересна за учените.


Плочката вероятно е била част от рамката, която е ограждала фигурата на божество. Височината й подсказва, че изображението е било във висок релеф. От човешката фигура археолозите обаче са разкрили запазен само част от десния крак, изнесен напред.


Фрагмент от оброчна плоча доказва, че в комплекса "Глухите камъни" край Любимец категорично е имало антично светилище.


Изследователската дейност в "Глухите камъни" ще продължи до края на август. Разкопките на тракийския пласт в централния сектор трябва да приключат окончателно и след документиране изкопът ще бъде засипан.


Археолозите работят и това лято на интересния обект благодарение на средствата, осигурени от община Любимец и Министерство на културата.