Нова техника за 26 млн. евро влиза в "Мини Марица - Изток"

  • 20 май 2016, 11:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 532c5ff87b949

Нова тежка минна механизация и 2 багера от типа RS-2000 и RS-200, на обща стойност 25 848 600 евро, ще бъдат монтирани през следващите 3 години за нуждите на държавното „Мини Марица - Изток“.  Техниката идва от полската копания Famur Famak.


Високотехнологичните съоръжения са първите от този тип, които се доставят през последния четвърт век за трите открити рудника. Половината от средствата са осигурени от фонд „Козлодуй“, а останалите са от собствените приходи на държавното дружество, коментира изпълнителният директор на минната компания инж. Андон Андонов. Двустранният договор беше подписан от него и зам.- председателя на съвета на директорите при полската компания Мачей Пшибила.


По-големият багер е с производителност 6 000 куб. м/час и ще замени работещите тук 3 багера, произведени през 1962 г. Навлизането на новата тежка механизация ще стане на финала на тригодишния период, в който добивът на въглища от трите рудника е „застопорен“ на по 37,5 млн т. годишно, за да бъде преодоляно изоставането в разкриването на пластовете.Доставката на багерите стана възможна, след като Български енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД се разплати с американските топлоцентрали, а те на свой ред платиха на рудниците използваните въглища, припомни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Във връзка с новия договор бившия министър на енергетиката и настоящ народен представител от Старозагорска област Драгомир Стойнев коментира с думите: “Хубаво е след почти 3 години да видиш проектите си продължени и реализирани. Те са успех на няколко екипа от Министерството на енергетиката, от Фонд „Козлодуй”, от мините.” По думите му, когато се работи за интереса на държавните мини и сигурността на миньорите, политически и партийни интереси не важат.


Веднага след подписването на договора министър Петкова коментира, че след изтегления в края на април мостови кредит от 535 млн. евро и направените разплащания БЕХ ЕАД е излязло на консолидирана печалба от 29 млн. лв. при загуба от 221 млн лв. предходната година.


С 58 на сто е спаднало количеството продадена електроенергия от началото на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г., отчете министърът. Причината за това е в по-малкото потребление на ток в региона и работещите на максимум газови централи в Турция и Гърция. Министър Петкова не очаква драстични промени в цената на електроенергията през следващия период, въпреки поисканите поскъпвания от двете електроразпределителни дружества.