Нова велоалея и нова бус лента по бул. "Патриарх Евтимий"

  • 22 май 2020, 14:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium cycle path 4167412 640

Нова велоалея и нова бус лента ще има на столичния бул. "Патриарх Евтимий". Това обяви в парка на НДК кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти, представяйки мащабен проект за подобряване на движението по няколко основни артерии в центъра.

По думите на градоначалника проектът ще свързва велоалеите през центъра. 

"Откъм страната на бул. "Витоша" велоалеята се сваля от страната на пътното платно. Освен велоалея, по бул. "Патриарх Евтимий" се обособява бус лента. На практика от Университета до Петте кьошета времето за придвижване на тролеите ще бъде съкратено чувствително, като така ще насърчим повече хора да се движат с градския транспорт", каза Фандъкова, цитирана от novini.bg.

"С днешния проект ще виждаме все повече хора, които ще ползват велосипедните алеи и ще слязат от автомобилите", заяви от своя стана главният архитект на София Здравко Здравков.

Фандъкова отбеляза, че проектът свързва няколко участъка - освен бул. "Патриарх Евтимий", така и булевардите "Витоша" и "Фритьоф Нансен". "Проектът е много комплексен и дава много решения - две еднопосочни велоалеи свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа - велотрасето по бул. "Витоша" към Южния парк, по бул. "България", през бул. "Скобелев", ще направим връзка с бул. "Цар Борис III" и с бул. "Прага", уточни тя.

Градоначалникът уточни, че се очаква дейностите да стартират още това лято, като изпълнението ще струва между 500 000 и 600 000 лв. 

Снимка: pixabay.com