Нови отделения спасяват закъсали болници

  • 04 юли 2019, 16:35
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 3

Две нови отделения - за инвазивна кардиология и съдова хирургия, ще бъдат разкрити във врачанската МБАЛ „Христо Ботев”. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Това обяви днес по време на работна среща с шефовете на болниците във Враца, Монтана и Видин здравният министър Кирил Ананиев. Той бе категоричен, че вече се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение, които надхвърлят 10 милиона лева. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.

Министър Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.