Нови пътеки за туристи на Перперикон

  • 28 април 2017, 09:40
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium  d0 bf d0 b5 d1 80 d0 bf d0 b5 d1 80 d0 b8 d0 ba d0 be d0 bd

перперикон

От новия туристически сезон посетителите на Перперикон вече ще могат да се движат по автентични улици и пътеки в средната и източната част на Акропола. "Акрополът вече е напълно завършен от гледна точка на експонирането му и превръщането му в паметник на културно – историческия туризъм", каза проф. Николай Овчаров, ръководителят на проучванията на Скалния град. Той припомни, че през последните 10-12 години са вложени много средства, близо 15-17 млн. лв., както от държавата, така и по европейски проекти, за проучване на археологическия комплекс и за неговата социализация чрез изграждане на пътища и паркинги „А мрежата от пасарелки - пътеки позволяват вече да не се стъпва по скалата”, подчерта археологът.

„Ефектът от изграждането на туристическа инфраструктура за повишаване на туристическия потенциал на Перперикон е голям”, обясни директорът на РИМ Кърджали Даниела Коджаманова. По думите й има рязко повишаване на броя на посетителите след реализация на първия проект, а сега само от 1 до 20 април приходите от входни такси е 8 хил. лв., а музейният екскурзовод е изнесъл 23 беседи на организирани групи.

От екипа на проекта отчетоха приключването на успешно изпълнението на „Перперикон –минало за бъдеще”. С финансовата подкрепа на т. нар Норвежки фонд в северозападната край на крепостта бяха консервирани и реставрирани сгради, съоръжения и урбанистични структури - 3 олтара, щерна, 4 жилищни сгради, крепостната стена на Акропола с 2 бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. „Експонирането на 11-те обекта от античния и средновековния град Перперикон направи тази част от комплекса по–атрактивна за посетителите и позволява на туристите да получат по-добра представа за живота на хората от различни епохи и култури без това да застрашава както паметника, така и самите посетители. Поставено е и осветление от биоетанолни факли и 12 табели», обясниха от екипа на проекта на заключителна пресконференция в Кърджали.

На срещата в Кърджали проф.Овчаров съобщи добрата новина, че вече е одобрен и следващия проект с Гърция за изграждане на Посетителски център на Перперикон, който предвижда до 2-3 години центърът да бъде завършен заедно с музейна сбирка в него.

„ Това е една стъпка в големия поход за превръщането на Перперикон в обект № 1 на България”, подчерта археологът и допълни, че проучванията на Скалния град ще продължат и това лято в южния квартал, вече са осигурени 180 хил .лв. от държавата, община Кърджали има готовност да допълни още 50 хил. лв.