Ново огнище на птичи грип в ловешко село

  • 03 април 2019, 16:00
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium 55875619 418621582282519 1071080069557911552 n

„Обявено е първично огнище на птичи грип в област Ловеч. То е много по-малко по мащаби от предишното – около 1400 патици и се намира в с. Йоглав. Извършени са проби от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ), които са потвърдили наличието на заболяването инфлуенца /птичи грип/. Това съобщи  д-р Росен Федерчев, директор на ОДБХ в Ловеч. Уведомени са били областната и общинска епизоотични комисии, които предприеха незабавни мерки. На заседание в областната управа отговорните институции начертаха план за действие.

„Незабавно е осигурен пост от ОД на МВР – Ловеч, който и през нощта, и в момента е на място, за да няма движение на хора и животни нито от фермата навън, нито навътре, собственикът съдейства работата на институциите“, съобщи старши комисар Милен Маринов, директор на ОД на МВР – Ловеч.

Заразените птици ще бъдат унищожени по хуманен начин, а труповете, фуражите и торта ще бъдат обезвредени, за което е осигурена техника и дезифектанти. Осигурено е от община Ловеч е обезопасяването на хората, имащи досег с животните, както и медикамента Тамифлу за онези, които са работили или са били в близост до огнището.

„Това е втори случай на птичи грип, макар между двата да няма нищо общо, вече имаме изградена добра комуникация с всички териториални структури, които имат отношение, както и с община Ловеч, която съдейства всички мерки за изчистване на огнището, коментира зам.-областният управител Илиян Тодоров по време на заседанието. Няма опасност на хората, живеещи в района на огнището, нужна е добра хигиена и задължителна бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване, предупредиха от комисията.

Със заповед на Областен управител е разпоредено ОДБХ-Ловеч да организира принудително унищожаване по хуманен начин и да обезвреди всички засегнати и контактни птици в обявено първично огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в засегнатия обект, както и да бъде извършено механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и на дворовете и улиците в и около животновъдния обект.

В заповедта е посочено още да не се закупуват птици от нерегламентирани търговци, неидентифицирани птици и животни без придружителни документи, доказващи произхода и здравния им статус, а районните полицейски управления на територията на област Ловеч и областен отдел “Автомобилна администрация“ – Ловеч да завишат контрола върху товарните автомобили, извършващи превоз на птици.