Ново село празнува, президентът поздрави лозарите

  • 14 февруари 2020, 18:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium novo selo

Ново село празнува, съобщи кметът на общината Георги Стоенелов. Празнува за селото си, поминъка си, за настоящето и бъдещето си. Продължаваме да спазваме традицията, завещана ни от предците и да почитаме светеца Трифон Зарезан на днешния ден. От 2000- та година денят е и празник на общината. По този повод селото получи поздравление от президента на републиката Румен Радев. Здраве, берекет и хубаво грозде и вина желае държавният глава на новоселяни.

В селото отрано засвири духова музика, а най-нетърпеливите се наловиха на хоро. Така с хоро всички стигнаха до местността „Метериз”, където зарязаха лозята. Кметът също щракна с ножиците за здраве и берекет. Пак с хоро местните се върнаха на площада, където веселието продължи. Най-тачените днес хора в селото са лозарите Андрей Димитров и Тони Белячин. Първият е досегашният цар за лозята, а вторият – новият. От днес всички ще гледат какво прави Тони Белячин – когато той тръгне да зарязва – и те, той да пръска – и те.

В Ново село всеки Трифон Зарезан минава с конкурс за най-хубаво домашно вино. Мнозина се надяват на победа – в червените, белте и вината розе. Шеф на журито за избора на вино е Златко Павлов, технолог във фирма „Видинска гъмза”. Настроението на лозарите ще поддържа народната певица Гуна Иванова. За пръв път днес новата винарна в селото – изба „Ново село” отвори врати за гости. За 200 души е подготвена празнична трапеза. В селото до късна нощ вино ще се лее като река, но никой никога не си тръгва от тържеството пиян, обясни издръжливостта на местните кметът.

Снимка: Автора