Ново свлачище на пътя Асеновград - Смолян

  • 23 март 2015, 09:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54d8e61e37816

Ново свлачище се активизира на пътя Асеновград – Смолян. Движението след втория километър от Асеновград се осъществява само в едната лента, а Агенция „Пътна инфраструктура” препоръчва използването на обходен маршрут – шосето Девин-Кричим.


Това е поредно свлачище в региона, след като миналата седмица за 4 дни бе блокиран същия маршрут, в района на с. Югово. Тогава министър Лиляна Павлова съобщи, че над 300 хил. лв. са били нужни само за това разчистване. В събота скална маса затрупа участък от Пазарджик – Велинград.


От средата на март, многобройни подобни случаи засягат пътни артерии, водоснабдяване и друга инфраструктура в почти цяла Южна България. Причина за необичайната активизация са големите валежи от началото на месеца и последвалото топене на снега. Авариите костват сериозни средства на общините, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и други ведомства.   


Около 500 млн. лева са необходими за укрепването на най-спешните свлачища в страната, а в бюджета за 2015г. по ресора са предвидени само с 1,28 млн, предупреди миналата седмица зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Ненков. Голяма част от регистрираните свлачища през 2014г. се намират в урбанизирани райони и застрашават домовете на хората, каза още Ненков в интервю за БНР.