НП "Българско Черноморие" не трябва да тръгва по грешните стъпки

  • 13 юли 2014, 22:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53c30cd462e6d

Идеята за Национален парк "Българско Черноморие" предизвика масово недоволство у градоначалниците на морските градове у нас. Как се приема идеята за мащабния проект и какви са неговите недостатъци, потърсихме кмета на Ахтопол Атанас Желязков.


- Г-н Желязков как приемате предложението за изграждането на Национален парк "Българско Черноморие"? Смятате ли, че реализирането му ще бъде в интерес на Ахтопол?


- За обсъждането на идеята "Българско Черноморие" не беше отправена до мен покана нито от Министерството на околната среда и водите, нито от областната управа в Бургас. Ние в Ахтопол бяхме изолирани от дебатите по въпроса и повечето неща, които знаем за идеята са от медиите.


Землището на Ахтопол попада в Природен парк "Странджа" още от 1998 година и нашите жители не са усетили плюсовете, а единствено ограниченията. В момента ако има нов парк, ограниченията ще се увеличат. Крайно време е всички държавни институции, отговарящи за парковете да излязат и ясно да кажат какви ще са ползите за местните хора.


- Според Вас възможно ли е изпълнението на мащабен проект като НП "Българско Черноморие" да има по-скоро негативна отколкото положителна роля?


- С оглед на това, че Ахтопол попада в територията на Природен парк "Странджа", едва ли гражданите на ще усетят дискомфорт, защото вече страдаме и имаме ограниченията и неудобството от съществуващия парк.


Аз искам да се въздържа лично да кажа "за" или "против", но след като има идея да се прави НП "Българско Черноморие " не трябва да се тръгва по грешните стъпки, тъй като през годините местното население страда само от ограничения и никакви предимства. Това, че техните имоти са на територията на парк "Странджа" не повишава приходите им от хотелиерство и други дейности.


Опасявам се че може да се получи и обратния ефект - паркът да вреди на местните. Никой досега от компетентните органи - еколози или от държавната администрация не излезна да покаже какви са ограниченията при обособяването на национален парк. Например, на дадени територии не може да се строи и т.н. И от друга страна какви субсидии могат да бъдат получавани за да се компенсират загубите за местните от забраните. Щом тук има идея да стане екологичен район, в който няма да има строежи, трябва да бъде ясно откъде ще идват приходите за общината.


Трябва да бъде ясно какви обезщетения ще получат хората, на които ще бъде забранено да извършват определени дейности. Това в момента не е обяснено. Аз не бях поканен на общественото обсъждане за НП "Българско Черноморие" в областната управа.


Град Ахтопол има опита, че през годините, в които живеем в парк Странджа плюсовете са единствено свързани с това, че сме заобиколени от уникална природа. Оттук нататък как тази даденост може да бъде експлоатирана чисто екологично без да бъдат нарушавани опрделени норми не е определено.


Не е противозаконно частно лице да има имот в национален парк, но най-често се оказва, че не може тя да бъде стопанисвана пълноценно. Затова няма ли право този частник да получи някаква компенсация. Запознат съм, че има такава практика в много европейски държави като Гърция и Испания.


Трябва да се изяснят предимствата и недостатъците на НП "Българско Черноморие". Ние кметовете като представители на държавната власт ще обясним и представим идеята на гражданите, за да има елементарен диалог.


- Каква идея от този тип би била в интерес на Ахтопол. Какви предложения бихте подкрепили?


- В момента има идея д бъде отворен Информационен център за посетители на парк Странджа, с което ще бъдат привлечени повече туристи. Както и да се разработят екопътеки, тръгващи от Ахтопол към вътрешността на Странджа. Всички тези идеи са в интерес и на туристите, и на местното население и аз подкрепям подобни идеи. Ако се работи усилено по даден проект, например за за изграждане на маршрути от Ахтопол до планинските части, ще бъдат доволни и еколозите и посетителите на града.


- Какви са очакванията Ви за посещаемостта на туристите в Ахтопол в разгара на летния сезон ?


- Очакваме добър туристически сезон. Тук на Южното Черноморие от години посрещаме предимно с български туристи. Предвид обстановката в страната се опасявам, че тя може да се отрази на всеки потенциален български турист. Ние сме подготвени напълно. Времето при нас е много по-хубаво, отколкото на север и смятам, че тези фактори дават надеждата, че сезонът ще е хубав.


- Какви изненади очакват посетителите на Ахтопол през това лято?


- Летния сезон беше открит с два грандиозни концерта. Единият беше организиран по случай празника на града - 7 юни, а другият беше на 3 юни. И двата концерта бяха посрещани с много добри отзиви. Предвиждаме още много културни прояви в града.
В Ахтопол от много години нямаше удобни улици за лесен достъп до плажа. Всички могат да видят, че всяка година се полагат усилия да се изгради добра инфраструктура по крайбрежната ивица, която е определяща за всички туристи.