НСИ организира пробно преброяване

  • 14 януари 2020, 16:59
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium img 9296

Пробно преброяване, преди плануваното за януари 2021 година национално преброяване на населението и жилищния фонд в България организира НСИ. Пилотното изследване ще обхване Студенски град в София, Велинград и части от община Разград.

В кметството в Разград вече подготвят процеса по преброяването. Предвидено е регистрирането на хора и жилищни сгради да стане електронно и чрез преброители. Онлайн процесът ще стартира на 20 март тази година и ще приключи на 26 март, а преброителите ще обхождат домовете от 27 март до 2 април. 61 преброители ще работят в община Разград, съобщха от пресцентъра на местната управа. 12 от тях ще бъдат ангажирани с преброяването в село Ясеновец, което е включено в репрезентативната извадка. Освен в близкото до града село, преброяване ще има в централната част на областния град, в 3 вилни и 1 промишлена зона на Разград.

От НСИ уточниха, че населените места в община Разград по статистически показатели. В областния град при предишното преброяване през 2011 година електронно са дали сведения 52% от жителите на общината, при средно за страната 40 – 42 %, докато в село Ясеновец 90% от преброените са попълвали анкетните карти на хартия.