Няколко села в търновско са без ток, кметът Панов свика спешна среща на Звеното по аварии

  • 17 януари 2016, 07:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0977d9776c

Кметът на Велико Търново Даниел Панов свика в 06,00 часа тази сутрин на спешна оперативно заседание Звеното за аварийно-спасителни дейности. Kоординирани бяха всички дейности с всички институции по време на усложнената зимна обстановка.


Кметът Панов се обръща с апел към всички жители на общината да не излизат на пътя с личните си автомобили, освен ако това не е крайно наложително. С приоритет се разчистват главните улици във Велико Търново, върху които е съсредоточен основният автомобилен трафик. В момента е осигурена проходимост на тези улици при снежна покривка в старата столица от около 40 см.


В ранните часове в неделя закъсали автобуси са били извличани на буксир за да се освободи и възстанови нормалното движение по улиците на града. Разчистването на второстепенните градски улици ще започне непосредствено след окончателното спиране на снеговалежа. Служителите и работниците на ОП“Зелени системи“ са мобилизирани за да реагират на сигнали, подадени от граждани за счупени и паднали върху пътните платна дървета и клони. Те са се отзовали на 16 сигнала и извършват дейности по почистване и отстраняване на счупени от тежкият и мокър сняг дървета.


Аварийни екипи на „ЕНЕРГО ПРО“ работят по отстраняването на аварии и за възстановяване по възможно най-бързият начин на нарушените мрежи за подаване на електроенергия. За различни периоди от време през нощта на събота срещу неделя 15 населени места временно са били без електричество. В момента се работи по отстраняването на няколко възникнали аварии. В ранните часове на неделя на ул. „Иван Вазов“ във Велико Търново е паднал електрически стълб и са скъсани електрически проводници, работи се по отстраняване на аварията и за осигуряване и гарантиране безопасността на гражданите.
При пътно – транспортно произшествие в ранните часове в неделя района на квартал „Бузлуджа“ лек автомобил се е ударил в греблото на снегопочистваща машина. При инцидента няма пострадали. Снегопочистващата машина е повредена и откарана за ремонт.


Специализирана тежка техника, предоставена от ръководството на Национален военен университет „Васил Левски“ е почистила пътя Велико Търново- Беляковец.
Техника на фирма „Надежда“ е почистила направлението „Велико Търново – Леденик- Шемшево- Буковец.


Екипи на ОП“Зелени системи“ работят и в момента по отстраняване на множество счупени от тежкият сняг и паднали върху пътното платно дървета за осигуряване проходимост на специализираната техника, която почиства улиците в района на Стара болница и Психодиспансера.


Обилният снеговалеж през нощта затвори за движение на тежкотоварни автомобили пътищата в цялата Великотърновска област. Без електричество късно снощи останаха и някои от селата в района, пише "Стандарт".


Най-тежка беше ситуацията на главният път Русе – Велико Търново, където десетки шофьори прекараха ноща в камионите, докато чакаха пътят отново да бъде отворен за движение. Екипи на пожарната и БЧК обикаляха месатата, на които те останаха блокирани и им раздаваха храна, вода и топли напитки.


За някои от блокираните нощта премина на топло в крайпътните заведения, но въпреки това нескриха възмущението си от това, че снегът отново ни изненада. А за повечето това озаначава и неустойка, след като изпълнението на курсовете им ще закъснее с часове.


Екипи на пожраната и БЧК през цялата нощ обикаляха раайоните, в които тировете останаха под снежната блокада и осигуряваха храна и топли напитки на шофьорите.


ОД „Пътна полиция" призовават гражданите да предприемат пътуване само в крайно наложителни случаи и с автомобили оборудвани за зимни условия, тъй като обстановката ще продължава да се влошава.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.