Няма чума във Врачанско, засега

  • 15 януари 2020, 11:02
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 4

„Няма констатирани нови случаи на болестта африканска чума по свинете на територията на област Враца, независимо от факта, че сме заобиколени като област от огнища на заразното заболяване. Липсата на положителни проби за АЧС и трихинелоза в нашата област се дължи на изпълнението на мерките за биосигурност и ефективната работа на представителите на държавните горски стопанства в санитарните зони“. Това заяви днес на заседание на областната епизоотична комисия шефът на агенцията по храните в региона – д-р Милчо Костурков.

Той представи заповедта на министър Десислава Танева, с която се отменят определените А, Б и В зони за сигурност при констатиране на заболяването и се дават ясни указания с допълнителни мерки за биосигурност. Удължен до 31 януари е срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна. Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната, като мярка за ограничаване разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Представителите на държавните горски стопанства във Враца, Оряхово и Мездра работят на терен и контролират спазването на мерките. За последния месец са дадени за анализ 117 проби от отстреляно диво прасе, като резултатите са отрицателни за вирус на АЧС и трихинелоза.

Областният управител Малина Николова обяви, че Министерство на земеделието, храните и горите изготвя План за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС на територията на Република България за 2020 г.

Относно мерките за превенция и биосигурност, директорът на РЗИ – Враца д-р Кети Ценова разясни, че препаратите за дезинфекция следва да се употребяват според изискванията и дадените предписания от производителя.

„Някои от препаратите действат срещу вируса само при определени условия на прилагане върху чисти повърхности без биомаса. Налага се стриктно спазване на указанията за използване на препаратите, за да имат ефект срещу вируса“, заяви д-р Ценова и настоя за провеждането на допълнителна разяснителна кампания сред ловните сдружения.