Няма опасни вещества във въздуха на Николаево след теча

  • 17 август 2016, 07:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium maxresdefault 1

Георги Ранов

Няма наличие на опасни вещества във въздуха в град Николаево след изтичането на газ тази нощ, успокои Георги Ранов, областен управител на Стара Загора.

Около 2.30 часа през нощта е подаден сигнал от алармената система за изтичане на пропан-бутан от газохранилище на територията на бившия електро-порцеланов завод в града. Последвала е незабавна реакция от страна на компетентните органи и ситуацията е овладяна. Заради изтичането се е наложило спирането на електроподаването на цялото населено място, тъй като експерти са предупредили за евентуална опасност от възпламеняване.

„В момента мога да кажа, че ситуацията е нормална. Снощи бе спряно движението на влака, бяхме затворили Подбалканския път, но вече тръгнаха и влаковете и автомобилния транспорт", обясни Георги Ранов пред "Фокус".

Бяхме спрели тока и евакуирахме 60 човека от близката махала в Николаево. Към момента всички вече са се върнали, а движението е нормално, каза областният управител.

„Няма наличие на опасни вещества във въздуха. Замерванията приключиха. От районната инспекция по опазването на околната среда ще продължат работата си още няколко часа, за да се уверят, че всичко е нормално”, успокои Ранов.

Той не се нае да коментира какви биха могли да бъдат причините за теча. „Имам някои мои съмнения, но компетентните органи в момента са тук да направят техните изследвания. Районът е отцепен. След това ще се произнесат каква е причината за възникването на тази авария”, отбеляза Ранов.

По думите му не се е стигнало до паника сред жителите на града. „Бяха изведени през нощта в близката спортна зала и нямаше никаква паника”, допълни още областният управител.