Няма затворени предприятия в Плевен, наблюдаваме италианците при нас

  • 10 март 2020, 14:04
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%9c%d0%b8%d1%80%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2 %d0%9f%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2

Мирослав Петров е областен управител на Плевен от 2017 г. В момента той е и председател на Областния кризисен щаб, който е сформиран заради коронавируса. Към момента в Плевен има два доказани случая на това заболяване. Разговаряме с областния управител за ситуацията в областта, за предприетите мерки, за настроенията на хората.

- Г-н Петров, вече цяла Италия е под карантина. В Плевен има италиански студенти, италиански работници. Усеща ли се по-голямо напрежение сред хората?

- Няма допълнителна паника в област Плевен след решението на италианския премиер за въвеждането на извънредните мерки в Италия. Непрекъснато сме в контакт с представители на Медицинския университет в града. Спрямо италианските студенти са взети превантивни мерки още преди вълната на коронавирус да дойде в България. Тъй като все пак те са медици, които знаят за какво става въпрос, те са поставени под карантина. С тези италианци, които работят на газопровода, от два дни с моя заповед и със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция за тези работници ежедневно се грижи техен медицински персонал. Тези медици обаче са преминали обучение в РЗИ. Те всеки ден наблюдават здравословното състояние на работниците. При най-малките симптоми за такава зараза у някой, то той се отстранява от контактната среда и се вземат спрямо него всички необходими мерки от страна на медицинските лица. За момента обстановката е спокойна, но трябва да се избягва струпване на хора на едно място.

Всички предприятия също трябва да изпълняват указанията, които са им дадени. Нямам данни за затворени фабрики и търговски обекти. Но там е важно да се осъществяват мерките срещу коронавируса. За момента обстановката е спокойна.

- Кои са последните новини от Кризисния щаб, на който вие сте председател?

- Искам да ви уверя, че ежедневно се събира този Кризисен щаб заради ситуацията, в която сме от няколко дни. Дискутираме мерките, които са предприети до момента. Обсъждаме нови мерки, ако се налага. Добрата новина е, че до момента нямаме нов потвърден случай на коронавирус. Но трябва да уточня, че има още проби, които не са излезли и чакаме информация за тях. Направена е организация за реакция по училища и детски градини, прави се дезинфекция. Всеки, за който медиците имат съмнение, че е заразен, се поставя под карантина – било в болница, било в домашна среда. Думата за това е на експертите. Работи се непрекъснато по прилагането на мерките, които са разписани и от Националния оперативен щаб.

- Какво е състоянието на двамата пациенти от Плевен, заразени с коронавирус?

- Засега са два потвърдените случаи, пациентите са в добро състояние. Те са настанени в изолатор. За 27-годишния мъж не се знае точно откъде се е заразил. Работи се по няколко версии, но това е работа на оперативните служби и на медиците. Сигурното е, че той не е пътувал никъде, с ТЕЛК е, той е инвалидизиран, трудноподвижен е. Не е мобилен. Не е контактувал с много хора. Може да се е заразил от някой съпричастен към нулевия пациент. Но няма яснота и кой е нулевият пациент, поне на този етап. Мъжът не е напускал страната. Преди година и половина майка му е била в Италия, но тогава не е имало коронавирус, така че не е възможна хипотезата да се е заразил от нея. Няма как това да стане.

- Ще бъде ли удължена ваканцията на учениците в област Плевен?

- При всички случаи ваканцията на учениците ще бъде удължена до второ нареждане. Важно е за нас да гарантираме здравето на децата. По никакъв начин няма как да подценим ситуацията. За областите Плевен и Габрово се знае, че ваканцията ще бъде удължена. Това е по разпореждане на Националния оперативен щаб. Искам да призова родителите по възможност да не пускат децата да се събират на големи групи, особено това да става в тесни помещения.

- Ясни ли са указанията по отношение на стоматолозите, те как трябва да упражняват своята дейност?

- Има достатъчно ясни указания от Националния оперативен щаб какво трябва да се предприеме. Те са медицински лица, които трябва да се съобразят с епидемиологичната обстановка от грип и кризата с коронавируса. Да изпълнят разпорежданията – да имат предпазни облекла, да не допускат струпване на много пациенти. В частните кабинети всичко е по преценка на стоматолозите, но и те са длъжни да изпълнят изискванията за недопускане разпространение на коронавируса. Да дезинфекцират помещенията си. Да има пропускателен режим. Все пак всичко опира и до лична отговорност на стоматолозите – да направят необходимото, за да гарантират своето и на пациентите си здраве. Има си правила, които следва да изпълняват.

- Всички тези наложителни мерки са свързани и с разходи. Това няма ли да натежи на общинските бюджети?

- Разбира се, че прилагането на мерките са свързани и с финансови разходи, това е нормално. Но не бива да е проблем нито за държавата, нито за общините. При такива ситуации всяка община си има свой Кризисен щаб, който трябва да поиска планирането на съответните разходи за справяне с проблема. Да не говорим, че във всеки един бюджет се залагат средства за опазване на обществен ред, за реакции при възникване на различни кризи. Това е неделима част от общинските бюджети. Въпрос на организация е как точно ще се направи по места – как ще планират тези разходи и как ще ги разходват. Сега е коронавирус, утре може да е нещо друго. Става въпрос за извънредни ситуации, но по отношение на разходите всеки Общински съвет трябва да осигури въпросните разходи за овладяване на тези кризи.