Областният управител на Кърджали задейства плана за защита при бедствия

  • 07 март 2015, 13:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54fb05f2d3f21

Заради тежката зимна обстановка и обявеното в община Ардино бедствено положение, областният управител Илия Илиев разпореди да бъде задействан Областният план за защита при бедствия. Заповедта е изпратена до всички членове на Кризисния щаб и кметовете на общини.

Илиев ще координира взаимодействието между институциите от Единната спасителна система, чиито усилия са впрегнати в преодоляване на последиците от снежната буря.


И днес в област Кърджали е в сила код червено заради интензивните снеговалежи. В община Ардино, където бе обявено бедствено положение, снеговалежите по високите места достигнаха 80 см. 243 населени места в региона са без ток. Навсякъде работят аварийни групи на „Електроразпределение", на крак са и екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението".


Затворени са пътищата Момчилград-Крумовград, Кърджали-Стремци и Черноочене-Комунига-Паничково.


Затруднен е достъпът до Ардино. Разчистват се главните артерии от републиканската мрежа. Пътищата до малките населени места обаче са трудно проходими. Снощи КАТ затвори временно пътя Кърджали-Хасково заради образувала се „тапа" от закъсали автомобили в района на село Калинка. На територията на цялата област са въведени ограничения за движение на МПС - задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета.


От ОПУ предупреждават водачите да не тръгват на път, ако не се налага. Край село Йончево е закъсал пътнически автобус, вероятно идващ от Пловдив. На мястото е изпратен снегорин, който да разчисти трасето.


Десетки са сигналите за закъсали в преспите коли, паднали дървета и наклонени електропроводи. Нарушени са и телефонните връзки. Родилка от джебелско село е извозена тази сутрин по спешност със специализиран автомобил на „Гражданска защита", създадена е организация за извозване на болните на хемодиализа от отдалечените населени места.


В Ардино се налага бензиностанциите, които са без ток, да работят на агрегат, за да зареждат снегопочистващите машини с гориво. По данни на метеоролозите, най-висока снежна покривка е измерена на станцията в Токачка - 68 см, в Кирково и Бенковски е над 40 см. ВЕЦ-овете и на трите язовира от каскадата Горна Арда - Кърджали, Студен Кладенец и Ивайловград са пуснати. Според службите, опасност от наводнения няма.