Областният управител на София разкритикува Радан Кънев

  • 21 декември 2015, 09:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 c421 ea2f

Областният управител на София Веселин Пенев излезе с остра позиция по отношенията на лидера на ДСБ Радан Кънев, след като той премина в опозиция на управлението.


Зам.-председателят на Националната партия „Свобода и достойнство“ на Корман Исмаилов написа във Фейсбук, че Кънев принуждава и собствената си партия да излезе от РБ и да предприеме самостоятелни политически действия за предизвикване на нови парламентарни избори. Пенев заявява, че и останалите партии в Блока не са доволни от "бламирането на детайлите в най-важната реформа".


"Как обаче материализираш това общо недоволство в реална политическа среда и в битността си на политически лидер от ново поколение? Не само излизаш в опозиция, но и започваш да громиш всичко, което именно в тази реалност е единственият ти възможен спътник в процеса на достигането на справедлив резултат по отношение на горното. Съгласен съм с предположението, че при нови избори влиянието на едни партии ще намалее, на други ще изчезне! Кой обаче дори само интересуващ се от политика, а не сериозно запознат с кухнята на политическата действителност, би бил коректен с предположението, че каквито и колкото изпълними реформи могат да се случат успешно или частично, без съучастието на ГЕРБ с лидерството на Бойко Борисов!? Да рушиш мостове, само и единствено защото искаш бърза смяна на поколенията в сериозната политика е по-скоро добро пожелание на протестър ентусиаст, от колкото сериозно политическо поведение на лидер на ключов сегмент от политическото ветрило", пише в позицията си Пенев.


"Зад гърба ти стоят неотменимите факти от изминали избори /с всички данни за сериозен анализ които те предоставят за потенциал-кадрови, структурен и т.нар./. Стои невъзможността за съжаление на академичната общност с десетилетия да генерира обща нагласа в обществото за истинска информирана промяна на обществено-политическия модел на управление на страната, а не само индивидуални проблясъци в публицистичния жанр. Стоят ако щем пословичният конформизъм на обществото ни, продиктуван от народопсихологичната нагласа с изградена индивидуална стратегия за оцеляване /самотните няколкостотин души на организираните протести, тежко олицетворяват липсата на спонтанна съпричастност/. Стоят икономическите зависимости, вече веднъж допуснати не и без нашите действия или бездействия през последните 30 години", обуславя причината за позицията си областния управител на столицата.


Според Пенев отказът от досегашния начин на провеждане на една от реформите (съдебната) е равносилно на зануляване на усилията и направеното във всички останали. "А това най-малкото не е коректно и не е така. Не сме очаквали, че безропотно ще се присъединят към действията ни нито една от гилдиите, изгради ли си през годините собствен комфорт противостоящ на обществения интерес. Нито в образованието, нито в сигурността и вътрешния ред, нито в здравеопазването това е възможно с магическа пръчка, но сериозни стъпки вече има и то благодарение и на нас, както и в най-закостенялата сфера на правосъдието междувпрочем", коментира зам.-председателят на НПСД.


Според обласния управител на София довършването или постигането изцяло на нови реформи във всички ключови сфери, не е по силите само на смислените политици от едно ново поколение, а шансът за това все още съществува "единствено и само с усилията на смислените участници в политическия процес от всички поколения".


"Продължавам да твърдя, че имаше и има и други начини за изразяване на недоволството ни от неслучила се ключова реформа в управляващото мнозинство. Сегашния начин и действия поставят от една страна крехкото, но според избирателите успешно формирование Реформаторски блок в изключително деликатна ситуация за развитие и от друга, обрича една от ключовите десни партии в България на незаслужена поредна не толкова страшно политическа, колкото обществена изолация. Такива са реалностите и ако не съобразим действията си с тях, а продължаваме да упорстваме на декларативно ниво, че новото е възможно само с нови лица, няма да имаме шанс да го дочакат за жалост дори и нашите внуци", пише още в социалната мрежа Веселин Пенев.


В заключение областният управител на София заявява, че всяка част от Блока е самостоятелно цяло, но нито едно цяло не е такова без съставните си части.