Обновяват художествената галерия в Силистра

  • 13 юни 2018, 20:45
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium oic silistra 01

Ремонт, реставрация и пълно реновиране на покрива и фасадата на художествната галерия в Силистра започва в крайдунавския град. Мащабната разработка  на стойност 850  хил. евро  е част от  проекта „Развитие на  общия туризъм и възстановяване на културното наследство”, подписан между Силистра и Кълъраш в рамките на Трансграничната програма Interreg V-A Румъния и България, финансирана от ЕС.

Българското участие в проекта предвижда ремонт на мансардния покрив  на художествената галерия, реставрация на часовника и декоративните елементи по фасадата, както и на статуята на Прометей, която посреща посетителите на входа.

Фондохранилището на картини и пластики в Силистра се намира в  стара достолепна сграда, строена през 1890 година за  нуждите на тогавашното Педагогическо училище. Тя е  проектирана от виенски арфитект в стил Късен сецесион. През  1920  година, когато Южна Добруджа е окупирана от Румъния, Букурещ избира да настани там Административната палата на региона. През 1972 година посторйката е основно ремонтирана и превърната в изложбена галерия.

Днес там се съхраняват 1 500  произведения на пластичните изкуства, като сред картините има платна на класиците на българската живопис Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Златю Бояджиев.