Обновяват училището в Чипровци

  • 01 август 2018, 08:03
  • Default profile Автор Цвета Иванова
U4ili6te

Основното училище „Петър Парчевич“ в Чипровци се обновява по проект на общината, съобщи директорът Лена Йорданова. Ще бъде направена топлоизолация на фасадата, монтирано ново осветление, ремонтирана отоплителната инсталация. Стойността на ремонта е 552 233 лв., осигурени от националния екодоверителен фонд. Срокът за извършване на строително-монтажните работи е 4 месеца.

Сградата на училището е на 4 етажа, но в него от новата учебна година ще се учат 60 деца. Те са от цялата община. Радостно явление е записването в първи клас на 11 деца. Но училището няма да има седми клас. То ще съществува с маломерни паралелки  от първи до шести клас. Седми клас са завършили 15 ученици, а ново попълнение няма след предишна нулева година за шестокласници.

Училището в Чипровци е на 400 години. Било е известен просветен център в района. В него са се учили видни личности от 17-ти век, включително и патрона Петър Парчевич. Било е средно, имало е и специализирана паралелка по тъкачество. През последните години е напускано от учениците, които заминават с родителите си в големите градове и чужбина.  В Чипровци няма поминък и днес легендарното школо съществува като защитено и само с кръжок по тъкачество на прочутите чипровски килими.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!