Обрат: Мездра няма да гори отпадъци

  • 29 април 2020, 10:26
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium 93711440 2240479576248072 3781622389486387200 o

Пълен обрат претърпя сагата със сделката за складиране и обработване на медицински отпадъци до болницата в Мездра. След като от седмица местното население се бунтува срещу начинанието, а вчера общински съветници пратиха сигнал до районната прокуратура, днес кметът на общината Иван Аспарухов обяви, че поискал от новия директор на МБАЛ-Мездра да прекрати договора от 6 април с фирмата "Ресайкъл Груп" ООД - София. Припомняме, че тя нямаше никакъв опит в управлението на отпадъци и е регистрирана с капитал 100 лева в Търговския регистър. 

"Смятам, че с тези си действия съм направил необходимото да защитя обществения интерес, както и личния ми ангажимент като кмет да не допусна изгарянето и транспортирането отвън на каквито й да е отпадъци на територията на община Мездра. Благодаря на всички Вас за проявената активна гражданска позиция, за доверието и подкрепата към действията ми за решаването на този проблем", написа в изявление до медиите днес кметът Аспарухов. 

Основните опасения при изгаряето на отпадъци бяха, че ще се обработват огромни количества отпадъци, като вероятно щели да се довнасят от други населени места. Самаа инсталация пък щеше да е разположена в непосредствена близост до жилищни сгради, което според хората бе явна предпоставка за изпускане на вредни емисии пред домовете им.