Обрат на делото за радикален ислям

  • 29 октомври 2012, 20:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a071de5aea6

Свидетел обърна делото срещу имамите в Пазарджик. Лидерът на забранената у нас организация "Ал Уакф ал ислями" Муафак Аласад напълно се отрече от показанията си в досъдебното производство, съобщи Стандарт. Сириецът заяви пред Пазарджишкия окръжен съд, че е бил притискан от агенти на ДАНС.


Муафак се оплака, че го карали да замине в чужбина, докато трае процесът. Той припомни, че през октомври 2010 г. барети нахлули в спалнята му, след което са го завели на разпит в Пазарджик. Свидетелят бе категоричен, че не е казал нищо в предварителните показания, а само ги е подписал, защото е бил притискан. "Саудитската фондация "Ал Уакф ал ислами" няма организация в България. Никой от обвиняемите мюсюлмански духовници не е работил за нея. Не ми е известно някой да е получавал пари и да е проповядвал салафизъм", заяви сириецът, който е женен за българка и живее в Сърница.


При разследването Муафак е заявил, че "Ал Уакф" се бори за налагането на радикален ислям и замяната на светската държава с шариатска. Свидетелят посочи, че дълго е бил връзката между "Ал Уакф" и Главно мюфтийство, пишел е писма до арабите с искания за помощи. Той е придружавал трима главни мюфтии на хадж (поклонение бел. ред.) в Мека - Фикри Сали, Селим Мехмед и сегашния Мустафа Хаджи. Там са се срещнали със саудитски спонсори като Световната ислямска лига, фондация "Игаса" и Световната ислямска банка.


Разговаряли и с шефовете на "Ал Уакф", които обаче поставили твърдото условие фондацията да получи официална регистрация у нас, за да почне работа. "Ал Уакф" имала само 200 лв. в банковата си сметка и така и не заработила. Свидетелят отрече намерените в компютъра му отчети, списъци с проповедници, програми и планове на "Ал Уакф" на арабски език да са негови. Заяви, че не е писал и текстовете на български език, единият от които е План-програма за работа със студентите в Югозападния университет. Очаква се освен Аласад да бъдат разпитани още шестима свидетели, трима от които са със скрита самоличност.


 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!