Общественици организират публично обсъждане на проекта за Античния театър

  • 16 август 2015, 06:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 82cc3369 3313 4540

Oбщественият съвет за култура и културно наследство в Пловдив организира публично обсъждане на проекта за реконструкция на Античния театър. Поканени са всички председатели и членове на творчески гилдии, обществени организации в сферата на културата, медии и граждани на Пловдив, които имат отношение към намесите в културно историческото наследство на града.


Дискусията, която ще се състои на 20 август в сградата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" 32, е провокирана от започналото преустройство на помещението на северната страна на Античния театър, което трябва да бъде превърнато в кафе-бар. Освен това много въпроси буди и изграждането на временни постройки за информационен и билетен център при древния амфитеатър.


Срещата няма за цел да атакува проекта, а поставя въпроси, се казва в поканата на Обществения съвет за култура и културно-историческо наследство. Сред проблемите, които ще бъдат дискутирани са защо се изгражда морално остарял като концепция посетителски център, който компрометира ансамбъла, защо билетният център е в този мащаб, като функциите му могат да се изпълняват от по-малко по обем и по-дискретно като присъствие съоръжение, защо се инвестират 259 671 лева, за да се сдобие градът ни с временни постройки, чиито срок за ползване е само 5 години съгласно Наредба за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности.