Община Банско взема 50 000 лева заем за топлото през зимата

  • 05 декември 2019, 09:18
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 5

Общинските съветници приеха единодушно на вчерашната си сесия Община Банско да изтегли безлихвен заем от 50 000 лева, за да се гарантира функционирането на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД. Целта е да се осъществи навременно и качествено снабдване с топлинна енергия през зимата. Заемът ще бъде възстановен на две равни вноски през първите пет месеца на 2020 г. и 2021 г.

Целта е да се осигури топлото за всички детски градини и училища, за обществени сгради и хотели, които се отопляват от общинското дружество.

Казусът предизвика оживени дискусии в местния парламент. Стана ясно, че е депозирана молба за напускане от управителя на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД – Димитър Мунин. Те бяха провокирани от непрекъснатите проблеми в топлоснабдяването от началото на отоплителния сезон, като особено критично е положението в последните няколко дни.

Димитър Мунин е заявил на председателя на ОбС - Димитър Русков, и на други общински съветници, че задълженията до края на октомври са 113 хил. лв. и че на склад няма никакво гориво - чипс.

Димитър Русков определи поведението на Мунин като непрофесионално, а действията му като саботаж, защото в риск са поставени детските градини, училищата и социалните заведения в Банско.

Тежкото състояние на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД се усложнява и от факта, че не е изпълнено решение на Общински съвет за прехвърляне активите към предприятието, поясни съветникът Александър Весков, който е участвал в среща по проблема с представители на фирмата, собственик на активите, "Тевно"ЕООД, и банката кредитор. Започналата процедура по прехвърляне на активите е била прекратена едностранно от Мунин, без да бъдат уведомени страните-дарители.

Кметът Иван Кадев съобщи пред общинските съветници допълнителна информация във връзка с оставката на управителя на дружеството. Мунин е заявил решението си да напусне поста на управител в деня след обявяване на официалните резултати на изборите за кмет.

"Още по време на предизборната кампания, ми беше известно, че общинското предприятие е в изключително тежко състояние. Последвалите проверки показаха, че не само в техническо отношение има проблеми, а и безстопанствеността е в особено сериозни размери и като финансови параметри. Все още не е ясно как са разходвани 200 хил. лв., които са прехвърлени от Община Банско на предприятието през юли 2018 г. и от какво са натрупани задължения в размер не на 113 хиляди, а на 130 хиляди лева до началото на ноември 2019 г. Затова Мунин може да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност. Задължително е назначаването на одит!", заяви кметът пред съветниците.

Съветниците приеха решение за включването на Община Банско в Националната кампания "Достъп до спорт в общините" и излязоха с декларация за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения.

Единодушно беше прието решение за запазване на цената на храната в млечната кухня.

Предстоящите стартове за Световната купа по ски, които ще се проведат в Банско през януари 2020 г. ще бъдат подпомогнати финансово със средства от общинския бюджет за новата година.