Община Царево изгражда втора крайбрежна алея

  • 21 май 2014, 12:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 537c94add4178

Община Царево спечели проект - "Пешеходна и велосипедна алея - южен бряг пристанищен залив град Царево" по Стратегия за развитие на "Местна инициативна рибарска група Приморско - Созопол - Царево". Проектът е на стойност 300 000 евро и се финансира на 100% от Стратегията. С безвъзмездна финансова помощ по този проект ще се извърши реконструкция на останалата част от крайбрежната алея в частта и от свързването на пешеходната част, започваща от асфалтов път между стария и новия град до първите къщи в кв. Василико. Предвижда се изграждане на настилки, поставяне на пейки, кошчета за боклук и осветителни тела, изграждане на електро и ВиК инсталации, съобщиха от пресцентъра на общината.


Предвидени са няколко различни по вид, предназначение и настроение зони. Има ситуирани такива за разходка, колоездене, почивка и развлечение, като се предлага красива гледка към морето, пристанището, църквата и стария град Василико. Алеята е с дължина 500 метра и е разделена на две зони, посредством осветителни тела. Едната зона е предвидена за велосипедна алея с широчина 2 м. и ще бъде от асфалтова настилка. Втората зона е пешеходна алея с широчина 3.40 м. и е предвидена да се изпълни от щампован бетон.


В частта си към морето по нея са поставени стоманобетонни елементи, покрити с дървени дъски, за да могат да се използват за пейки. Пейките са без облегалки, за да могат посетителите да ги използват за сядане и в двете посоки. Предвидените 20 пейки са с дължина 3 м. и осигуряват прекрасен изглед към пристанищния залив. Допълнително ще бъдат монтирани информационни табели, съдържащи информация за рибите и аквакултурите, обитаващи южното черноморие (хабитат, разпространение, размножаване, сезон за риболов и т.н.).


Подходите към алеята са предвидени съобразно изискванията за достъпна среда и позволяват безпрепятствено придвижване на хора с увреждания, възрастни граждани и родители с колички за малки деца. Ще бъдат поставени и кошчета за отпадъци, за да бъде запазено пространството чисто.


Целта на проекта е да се обособи атрактивно, модерно и обезопасено крайбрежно пространство, където ще могат да се съчетават възможностите за отдих и забавление на жителите и гостите на града.


По Програма за трансгранично сътрудничество България - Турция, Община Царево спечели наскоро и ще реализира и друг важен за развитието на инфраструктурата на града проект - "Срещата на морето и природата с туризма". Проектът се изпълнява в партньорство със "Съюз за предоставяне на услуги на селата" към Областна Управа гр.Люлебургаз, Турция. С безвъзмездна финансова помощ по тази европрограма ще се извърши реконструкция на 250 м. панорамна, крайбрежна алея от моста на река Черна до подхода към пътя за кв.Василико.


"С изпълнението на тези два проекта ще се допринесе изключително много за привлекателността на парковата и алейна инфраструктура в Царево. Ще бъдат свързани стария и новия град с крайбрежна пешеходна и велосипедна алея и ще се осигури достъп до това красиво място.", заяви кметът на Община Царево Георги Лапчев.


*Още новини от Царево четете тук