Община Чупрене е привлякла 13 млн. лв. от ЕС

  • 03 юли 2013, 08:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1bfaf1a477

Община Чупрене е привлякла 13 млн. лева от Европейските фондове на ЕС, съобщават от Областния информационен център във Видин (ОИЦ). Сумата е усвоена за период от 1 януари 2007 година досега, като със средствата са извършени редица обновителни дейности на територията на общината. От 13 млн. лева средствата по линия на оперативните програми са в размер на 813 187 лв.


Ремонтирани са сградите на две учебни заведения, както и е извършена допълнителна квалификация на служителите от общинската администрация. Изпълнен е и проект, свързан с опазването и възстановяването на биоразнообразието. Успешно реализираният "Реинтродукция на Балканската дива коза в Западна Стара планина", финансиран от оперативна програма "Околна среда" е единственият подобен проект на територията на област Видин.


На среща в ОИЦ-Видин, с участието на кмета на Чупрене Ваньо Костин, е договорено разширяване на сътрудничеството между общината и центъра. С общинската администрация предстои да бъдат проведени още информационни срещи, както и специализирано обучение за работа с Информационна система за управление и наблюдение (ИСУН).


"Следващият програмен период е от съществена важност за местната власт", уточни кметът Ваньо Костин. По думите му е от изключителна необходимост да се намери вариант за подкрепа на общините при съфинансирането на проектите.