Община Елена сключи договор по ОП "Развитие на селските райони"

  • 11 декември 2015, 15:25
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 f162 91c1

Община Елена подписа договор по програмата за развитие селските райони 4014-2020, съобщиха от общината. Церемонията по подписването на документа се състояла в зала „Гранитна” на Министерски съвет. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция Румен Порожанов връчиха първите сключени договори по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. На събитието е присъства и премиерът Борисов, който пожела успех на одобрените кандидати.


Специално за Kmeta.bg от общината съобщиха, че договорът се сключва за срок от 6 месеца и че за това време общината трябва да изготви стратегия за развитие на населените места, които включва. На базата на тази програма ще има срещи с фирми и инвеститори, които искат да вложат средства в Елена. По подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” (ВОМР) от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. са сключени 66 договора, а община Елена е един от бенефициентите, одобрени по тази програма.


Основната цел на мярката е стимулиране на местното развитие в селските райони, чрез подкрепа на местни инициативи. Това ще се случва чрез реално функциониращи местни групи за действие (МГД), които обхващат хомогенна, социално свързана територия с общи традиции и местна идентичност, обединявайки публични, частни и граждански организации, действащи на територията.  


Мярка 19 от ПРСР дава възможност още за  развитие на междусекторни партньорства и взаимодействие за инициативи от общ интерес за развитието на териториалната идентичност, маркетинг и марки на база специфичния териториален потенциал и продукти от местен характер. Предварително одобрената безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проекта е в размер на 47 815,75 лв., като според инж. Млъзев „парите са за помощ за подготвителни дейности и при тях основно общини ще пишат стратегии, а догодина ще кандидатстват за финансиране”.


 


Още новини от Велико Търново и региона вижте ТУК.


 


 


Спечели фотоапарат и други награди от Kmeta.bg и „Техномаркет“