Община Кубрат взема заем от горската си фирма

  • 04 юли 2018, 17:28
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium obshtina kubrat

Общинската фирма „Кубратска гора”, която стопанисва зеленото богатство на Кубрат, ще даде  безлихвен заем от 235 хиляди лева на  кметството.  Кредитът е нужен на местната управа, за да плати съдебна такса в същия размер, за да започне дело срещу сметосъбираща фирма, отказала през миналага тодина да събира боклука в общината.

На извънредна сесия местният парламент одобри искането на кмета за поемане на дълга, който ще се изплаща в продължение на две години, като по него няма да текат лихви, решиха съветниците.

Дефицитът в местната хазна е следствие на кризата с боклука, която  се разрази в лудогорската община  миналата година. Това стана, след като новоизбраният  на извънредни избори кмет Алкин  Неби поиска  да се  намали  цената на  сметосъбмирането, договорена вече с комуналната фирма „Еко 2015”.  Дружеството доставчик отказа  да приеме   и престана да извозва битовите отпадъци в града и селата.

За да  реши кризата с препълнените контейнери,  общината сключи временен договор със сметосъбираща фирма, наета в съседния Исперих. Междувременно кметството подаде иск срещу изоставилия го контрагент, но съдът остави   претенциаята без  движение, заради невнесени такси.

Новополученият заем  ще помогне на общината да започне съдебен процес срещу  изоставилата задълженията си сметосъбираща фирма. Кметството се надява, че след приключването на спора пред Темида,  ще  бъде сложен и край на кризата с боклука в Кубрат.