Община Куклен отваря Център за социална рехабилитация

  • 30 януари 2017, 16:50
  • Default profile Автор Нина Димитрова
Medium mariq belcheva kuklen

[caption id="attachment_104813" align="alignnone" width="1632"]Mariq Belcheva Kuklen Кметът на Куклен Мария Белчева заяви, че услугата ще бъде възстановена и освен мобилно, вече да се предлага и стационарно[/caption]

Община Куклен ще разшири социалните услуги, които предлага на своите жители. За целта ще бъде отворен „Център за социална рехабилитация и интеграция”, който и преди е функционирал на територията на Куклен, но договорът за него не е бил подновен след изтичането му. Амбицията на новият кмет на Общината Мария Белчева е услугата да бъде възстановена и освен мобилно, както е било преди, вече да се предлага и стационарно.

В момента се подготвят критериите за доставчика, който трябва да бъде лицензиран за работа с деца, както и да има лиценз за услугата „Център за рехабилитация и социална интеграция”, за да докаже, че притежава опита  и капацитета да предостави тази услуга. В изискванията са заложени изготвянето на план за работа и визия за прилагане на услугата на територията на Общината, а договорът ще бъде за две години.

„През 2016 година Общината кандидатства тази услуга да бъде държавно финансирана, но за съжаление имаме отговор, че няма заложени средства в държавния бюджет. Така ние предприехме действия тази услуга да се финансира със средства от местния бюджет”, обясни кметът Мария Белчева. Тя поясни, че междувременно е направена среща с всички родители на деца, ползвали услугата до този момент. В тези срещи са проучени нуждите на децата.

За времето, в което тече процедурата по откриването на центъра в Куклен, Общината ще осигури еднократна финансова помощ за семействата, която да покрие разходите по рехабилитация на децата.