Община Мъглиж иска фалиралата болница в Радунци

  • 18 ноември 2014, 12:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 546b372216e2f

Невероятно, но факт – почти две години персоналът на специализираната болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести в старозагорското с. Радунци не са получавали заплати, но едва сега търпението им се е изчерпало и те са готови на бунт. По официална информация дължимата сума е над 300 хил. лв, а трийсетина души от персонала – лекари, сестри, обслужващ персонал, вече са осъдили дружеството.


Някои като електромонтьорът  Валери Илиев ще си търсят правата в Европейския съд за правта на човека в Страсбург. Много от отчаяните медицински работници вече имали издадени изпълнителни листове от българския съда, но нямало откъде да си получат парите, тъй като по сметките на болницата няма нито лев.


„Ситуацията в това уникално заведение за лечение на белодробни заболявания е плачевна от години порада незаинтересованост на държавата“, смята кметът на Мъглиж Господин Господинов.


Според него болницата на практика е фалирала. Общите и задължения вече са набъбнали на повече от половин милион. От огромната база в сърцето на Балкана за лечение се използават само 30-40 легла. Щатният персонал е свит почти наполовина.


„Навремето мястото за болницата е било избрано от германски специалисти, които били категорични, че тук кристалният планниски въздух и условията за лечение и възстановяване на болни от туберкулоза и други белодробни болести са уникални за Балканите и цяла Европа“, припомни Господинов.


Според него, ако държавата не иска да стопанисва това уникално здравно заведение спокойно би могла да прехвърли собствеността на Мъглижката община. Разбира се, след като си изплати задълженията към персонала.


Мъглижкият градоначалник е убеден, че при един добър мениджмънт биха могли да се намерят пациенти на болницата и от чужбина и тя да се изправи на крака. Общинското ръководство било готово да разговаря с новия екип на здравното министерство при какви условия може  да стопанисва и развие болницата в Радунци.