Община Николаево готова с проекти за 41 млн. лв.

  • 22 януари 2016, 15:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 46d2 f135

С 4 готови проекта на обща стойност 41 млн влиза в новия програмен период малката община Николаево, Старозагорска област , похвали се кметът Косьо Косев, който подкара третия си градоначалнически мандат.


С най-голям обем е проектът за изграждане на нова канализационна система и пречиствателна станция, за който ще се търсят близо 25 млн лв от МОСВ.


Това става възможно след последните промени, според които за средства по тази линия могат да кандидатстват и селища с под 10 000 души население.


Пак с водоснабдяването и канализация е свързан и проектът за селата Нова махала и Едрево, който възлиза на 5,5 млн лв.Финансиране се очаква да бъде по програмата за развитие на селските райони.


Пак от там ще се дирят средства за другите разработки, свързани с обновяването на тротоарите и пешеходните пространства и цялостното подобряване на общинската пътна мрежа, коментира Косев.


Община Николаево е с население от 5 130 души, които са разпределени в едноименното градче и селата Едрево, Нова махала и Елхово.


На 29 януари се очаква общинският съвет да утвърди новия бюджет, който е в рамките на републиканската субсидия от 2,8 млн лв и 500 000 лв от местни приходи.


Основната част от него е за държавно-делегирани дейност, като най-голяма е сумата за образованието: в четирите основни училища се възпитават 760 малчугани, а в единствената професионална гимназия има две паралелки с общо 43 младежи.


Според статистиката община Николаево е на първо място в страната по жители под 18-годишна възраст на глава от населението.


Само през м.г. тук са се родили 67 бебета. До края на юни официално ще заработи нов социален дом от резидентен тип, който ще обслужва 66 души:32 деца , лишени от родителски грижи и 34 старци.


За тяхното обгрижване ще бъдат разкрити 50 работни места.


Очаква се през февруари да започне и реализацията на проект за подготовка на лични асистенти и домашни помощници на стойност 340 х лв с продължителност 20 месеца.Парите са от Европейския социален фонд.


След фалита на единственото голямо индустриално предприятие, заводът за порцеланови предпазители „ЕЛПО“ -без работа са останали близо 2 000 души от Николаево и няколко съседни общини, припомни кметът Косьо Косев.


Сега в общината разчитат 30-процентната безработица да бъде намалена чрез новите овощни насаждения, където инвестицията е изцяло частна .


През миналата година в землището на градчето са засадени 200 дка череши и праскови, предстои да бъдат засадени още 600 дка,предвижда се и изграждането на цех за охлаждане и първична преработка на плодовете, където ще бъдат наети макар и сезонно над 100 души.


Още новини от Стара Загора и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.