Община Своге работи под обстрел в последните месеци

  • 03 юни 2014, 14:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 538dd66330168

В първите дни на юни кметът на община Своге Жоро Цветков бе отстранен от длъжност с решение на Софийския окръжен съд. Срещу градоначалника е образувано досъдебно производство за извършено служебно престъпление. Цветков е обвинен за нарушение на служебните задължения по чл. 282 от Наказателния кодекс, който се отнася за нарушения на служебните задължения с цел набавяне на облаги, както и за нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП).


В местната администрация в Своге обаче не са съгласни с тези твърдения. Старши юрисконсултът Захаринка Истаткова е категорична, че отстраняването на Цветков от поста му е част от негативна кампания срещу него, която обаче ще има положителен резултат за кмета.


- Г-жо Истаткова, сега след като г-н Жоро Цветков е отстранен от длъжност как ще работи общината?


- Отстраняването на Жоро Цветков е с определение на окръжен съдия, но ние имаме 3-дневен срок за обжалване, което и ще направим. В последните месеци общината работи под обстрел, под голямо напрежение. Като се има предвид и спорните избори, които бяха, нека не забравяме, че община Своге е една от най-трудните.


- В какво се изразява работата под обстрел?


- Както споменах, дори едни избори, всичко - публикации, нападки. Тук явно ВМРО имат интерес да се работи в непрестанни конфликти. Нападките срещу Жоро Цветков ще излязат с положителен за него изход, убедена съм. Тепърва предстои обжалване пред по-висши инстанции и с времето ще стане ясно, че обвиненията срещу него са просто кампания.


- Той е обвинен за нарушения на служебните задължения с цел набавяне на облаги. Какви са тези облаги?


- Това е много интересно, защото реално срещу Жоро Цветков се води досъдебно производство за договори, които са сключвани извън мандата му. Те са от 2011 година, когато г-н Цветков все още не е бил кмет на община Своге. Затова смятам, че се води кампания срещу него. Разбира се, той като кмет има интереси, както и общината, но те са в полза на местната администрация.


Това, за което той е обвинен са договори, отново подчертавам - сключени извън мандата му, на които той не е могъл да влияе или да се облагодетелства, освен това те са с ниска цена. Предмет на тези договори винаги са били малки суми. Вярвам, че заради всичко това, накрая цялата ситуация ще свърши с положителен за Жоро Цветков край.


- Какво смятате, че може би провокира тази кампания срещу кмета на Своге?


- Различни интереси, които на този етап няма да коментирам.


- Допускате ли, че кампанията срещу г-н Цветков е свързана с предстоящите местни избори през 2015 г.?


- Да, разбира се, че е възможно. Нали разбирате, че с дискредитирането на г-н Цветков, се отваря едно място в надпреварата. Жоро Цветков е достоен човек, но очевидно е, че действа срещу него. И не изключвам възможността да има умисъл към предстоящите местни избори.


- Казахте, че вярвате в положителния за г-н Цветков изход от ситуацията.


- Да, но трябва да отбележа, че за мен обективността е под въпрос. Вярвам, че когато клеветата излезе извън рамките на нормалното, то тя се обръща срещу нейните автори. Понякога е въпрос на време и влияние, но е възможно да става въпрос за влияние над съда.


Отново подчертавам, че община Своге е много тежка и трудна, но работи много стегнато и прецизно. Убедена съм в положителната развръзка.