Община за пример: Върбица сама си строи пожарна

  • 09 август 2020, 16:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d0 bf d0 be d0 b6 d0 b0 d1 80 d0 bd d0 b0

Труднодостъпната през зимата община Върбица си строи пожарна. Причината – в момента огнеборците се помещават в частен имот, а собственикът иска да го освободят. Така се стига до възраждане на идея отпреди няколко десетилетия - пожарната във Върбица да има собствена сграда. Реализацията обаче става изцяло с пари от общинския бюджет.

През 1976 година пожарната във Върбица е разположена в тогава работещия шивашки цех. След демократичните промени – имотът сменя собствеността си няколко пъти. "В момента теренът е частен. И знаете – всеки един момент частникът може да каже – съжалявам, но напуснете терена", каза директор на РДПБЗН-Шумен комисар Иван Иванов пред Bulgaria ON AIR. Заради особеностите на местоположението си град Върбица не може да се ползва техника от друго място.

"Преслав ни е на 38 километра, освен това теренът ни е планински, пресечен и доста завои има, може би ще отнеме 1 час. За населението, за дадена къща, за даден дом – може да е фатално", коментира кметът на Върбица Мердин Байрям. Затова и общината решава да инвестира в нова пожарна, въпреки че средствата ще натоварят местния бюджет.