Общинари спасяват болницата във Видин

  • 09 юли 2019, 15:33
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium bolnicata

На извънредно заседание на общинския съвет днес видинските съветници  решиха да бъде създаден фонд за заплащане на медицинските работници в МБАЛ „Света Петка“. То бе свикано по искане на съветници от БСП за спасяване на болницата, след като 115 сестри, лаборанти и лекари подадоха оставка. Близо два месеца те протестираха срещу условията на работа и ниското заплащане. Искането им бе прието и от съветниците от други партии и коалиции.

В специалния целеви фонд ще се отделят по 250 000 лв. на година, предназначени само за по-високи заплати на персонала. Тази година във фонда трябва да постъпят 150 000 лв., за да се предотврати напускането на лекарите и сестрите. Ако това не стане, то през септември т.г. болницата трябва да бъде закрита поради липса на персонал.

Болницата във Видин обслужва населението на 10 общини. Би трябвало те също да внасят свои средства за спасяване на здравното заведение. Сега болницата е акционерно дружество със 70 % капитал на държавата и 10 процента на най-голямата община Видин.

Да бъде поискана среща със здравния министър Кирил Ананиев и да бъде поискана спешна финансова помощ от финансовото министерство за спасяването на болницата, решиха още съветниците на извънредното си заседание.