Общини се обединиха в клъстер „Южно Черноморие”

  • 15 март 2018, 16:31
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium more2

След един неуспешен опит, днес в Бургас беше учреден туристически район „Южно Черноморие”. На събранието присъстваха представители на 12 общини от област Бургас, както и неправителствени организации. В срещата взеха участие градоначалниците на Приморско, Царево, Созопол, Малко Търново, Средец, Айтос.

Учредителното събрание избра Управителен съвет от седем членове. Председател е кметът на Приморско д-р Димитър Германов, Община Бургас се представлява от Живко Табаков - председател на постоянната комисия по туризъм към Общинският съвет в Бургас, който е и инициатор на идеята. Несебър ще се представлява от кмета Николай Димитров, Поморие от кмета Иван Алексиев, Царево – от кмета Георги Лапчев, Малко Търново – от Илиян Янчев, а Созопол – от Панайот Рейзи.

Целта на формированието е общините да обединят усилията си и да се рекламират заедно на бизнес и туристически изложения. Обединението ще има за задача да създава и общи туристически продукти, с които да се представя у нас и в чужбина. 

Членският внос за морските общини в новия туристически клъстер ще е 2 000 лева.  От своя страна общините, които не са по морето, ще дават по 1000 лева, а община Малко Търново ще плаща 500 лева.  По 500 лв. ще плащат и неправителствените организации.

Засега седалището на организацията ще е в сградата на община Бургас.